Vuoden nykytaiteen ystävä

ystavat

Kiasman Ystävien hallituksen mieluisimpiin tehtäviin kuuluu Vuoden nykytaiteen ystävän nimittäminen. Palkinnolla halutaan kunnioittaa ja kiittää sellaista toimijaa, joka on omalta osaltaan vastannut nykytaiteemme monimuotoisuuden edistämisestä, säilyttämisestä ja lisäämisestä. Vuoden nykytaiteen ystävän tunnustuspalkintoon kuuluu kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin suunnittelema Rakkauden nuoli -pienoisveistos sekä kunniakirja.

Vuoden 2016 Nykytaiteen ystävä on Galleria Huutoa ylläpitävä Mehiläispesä ry:

  • Vuoden nykytaiteen ystävä -tunnustuksella Kiasman ystävät haluavat kunnioittaa ja kiittää Galleria Huutoa ylläpitävää Mehiläispesä ry:tä rohkeasta ja ennakkoluulottomasta toiminnasta.
  • Galleria Huuto on taiteilijoiden – Mehiläispesä ry:n – ylläpitämä vapaa tila taiteelle. Galleria Huuto on esimerkillisesti vahvistanut nuoren nykytaiteen tilaa taidemaailmassamme, jonka riskinottokykyä taloudelliset paineet ovat jo pitkään kaventaneet.
  • Galleria Huuto on näyttänyt esimerkillään, miten nuoret taiteilijat voivat ottaa asioita omiin käsiinsä ilman pelkkää tukeutumista institutionaalisiin valtarakenteisiin. Ei-kaupallisena, aatteellisena toimijana he ovat kyenneet ottamaan riskejä ja esittämään paljon sellaista marginaalista ja kokeellista taidetta, jonka ei olisi ollut kovin helppoa löytää esittelypaikkoja ja yleisöä.
  • Galleria Huuto on kyennyt toimimaan myös kansainvälisesti käyttäen hyväksi omia ruohonjuuritason suhdeverkostojaan. Galleria Huudon kautta on nähty paljon sellaista ulkomaista taidetta, joka muuten olisi todennäköisesti jäänyt Suomessa kokonaan näkemättä.
  • Kiasman ystävät haluaa tällä huomionosoituksella rohkaista ja kannustaa Galleria Huudon taiteilijayhteisöä jatkamaan samalla tinkimättömällä ja kunnianhimoisella linjalla, joka on ollut sille tunnusomaista sen perustamisesta lähtien.

Vuoden nykytaiteen ystävä -tunnustuksen saajat vuodesta 1996 lähtien:

2016 Galleria Huuto / Mehiläispesä ry
2015 Heikki Laaksonen
2014 Lars Swanljung
2013 Timo Miettinen
2012 Raini ja Raimo Heino
2011 Otso Kantokorpi
2010 Lars-Göran Johnsson
2009 Pirkko Pasanen
2008 Anne-Maj Salin
2007 Seppo Seitsalo
2006 Vexi Salmi
2005 Päivi Karttunen
2004 Mäntän Kuvataideviikot
2003 presidentti Tarja Halonen
2002 kulttuurimakasiiniohjelma Arthur
2001 Pentti Kouri
2000 Aune Laaksonen
1999 Ann-Mari Arhippainen
1998 Leena Peltola
1997 Pekka Korpinen
1996 Henna ja Pertti Niemistö