Usein kysyttyä

Museossa

KysymysMihin pääsylipputarra pitää liimata?
Vastaus Lippu liimataan näkyvään paikkaan. On tärkeää, että näyttelyvalvojat näkevät tarran helposti. Useimmiten tarra liimataan rintapieleen, mutta otsa-, poski-, ja hauistarroja näkyy myös tämän tästä.
KysymysSaako ottaa valokuvia tai videokuvata?
Vastaus Omaan yksityiseen käyttöön saa kuvata. Tekijänoikeuksien takia muuhun kuvaukseen tarvitaan kuvauslupa Kiasman viestintäosastolta, kiaviesti@kiasma.fi.
KysymysSaako piirtää?
Vastaus Luonnostelu ja piirtäminen ovat täysin sallittuja. Jos tarvitset piirustusalustaa, niitä saa narikasta lainaksi veloituksetta.
KysymysTäytyykö jättää takit naulakkoon?
Vastaus Paksut ja märät takit täytyy jättää naulakkoon, muuten takit saa pitää mukana.
KysymysMiksi reppua ei saa viedä museoon?
Vastaus Teosturvallisuussyistä. Kääntyessä reppu saattaa vahingossa osua taideteoksiin. Kiasman henkilökunnan tehtävä on varmistaa, että näyttelyjen teokset säilyvät vahingoittumattomina.
KysymysMaksaako narikka mitään?
Vastaus Narikka on ilmainen.


Kiasman toiminta

KysymysMiksi Kiasmalla ei ole pysyvää kokoelmanäyttelyä?
Vastaus Kiasman toiminnan perusmuotoina ovat vaihtuvat näyttelyt ja kokoelmien kartuttaminen, tutkimus ja niiden monipuolinen esittely. Kiasman kokoelmia esitellään vaihtuvissa kokoelmanäyttelyissä.
KysymysMiten nykytaide määritellään Kiasman kohdalla?
Vastaus Kiasman perustoimintaan kuuluvat taideilmiöt 1960-luvulta tähän päivään. Kokoelmiin hankitaan näyttelytoimintansa vuonna 1960 ja sen jälkeen aloittaneiden taiteilijoiden teoksia.

Tästä syystä Kiasma on nykytaiteen – ei modernin taiteen – museo. Valtion taidemuseon modernin taiteen toiminta on sijoitettu Ateneumiin.
KysymysMiksi Kiasmassa on niin vähän tauluja?
Vastaus Nykytaiteen tekniikat ovat moninaisia. Näyttelyissä on esillä taulujen lisäksi esimerkiksi mediataidetta ja installaatioita.
KysymysKuinka paljon teoksia on Kiasman kokoelmissa?
Vastaus Kiasman kokoelmissa on yli 8000 teosta.
KysymysKuka päättää mitä teoksia Kiasmaan hankitaan?
Vastaus Päätökset tekee hankintalautakunta, johon kuuluu Kiasman ammattilaisten lisäksi taiteilija- ja kriitikkojärjestöjen edustajia. Teoksia valitaan erilaisin kriteerein, joita ovat esimerkiksi teoksen, taiteilijan tai esiteltävän ilmiön merkitys Suomen taide-elämässä tai taiteen kehityksessä yleisesti.


Kiasma-teatteri

KysymysMitä on nykyteatteri?
Vastaus Nykyteatteri on useimmiten ihan vain teatteria. Jos ajatellaan, miten nykyteatteri eroaa perinteisemmästä draamateatterista, niin nykyteatterissa etsitään enemmän uusia muotoja. Voikin ajatella että nykyteatteri on ennen kaikkea pyrkimys määritellä aina uudelleen, mitä teatteri voisi olla. Nykyteatteri-termiä on käytetty yleiskäsitteenä useille erilaisille esityksille ja esitystyyleille, mutta esitystaide on joltain osin syrjäyttämässä tätä käsitettä. Toisaalta voi ajatella, että esitystaide on yksi nykyteatterin muodoista tai alakäsitteistä.
KysymysMiksi nykyteatterissa ollaan niin usein alasti?
Vastaus Ruumiillisuus ja sen käsitteleminen on tärkeä osa nykyteatteria, tämä lienee yksi syy siihen, miksi esiintyjät nähdään joissakin esityksissä alastomina. Toisaalta vastauksia on varmasti yhtä monta kuin esityksiä, eli jokaisesta esityksestä löytyy omat syynsä.


Rakennus ja arkkitehtuuri

KysymysMilloin Kiasma on avattu?
Vastaus Kiasma on avattu 30.5.1998.
KysymysKuka on suunnitellut Kiasman?
Vastaus Kiasman on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl.
KysymysMitä Kiasman rakentaminen maksoi?
Vastaus Noin 38 miljoonaa euroa.
KysymysMitä sana Kiasma tarkoittaa?
Vastaus Kiasma tarkoittaa esimerkiksi hermojen tai nivelsiteiden risteämistä sekä vastinkromosomien kietoutumista toisiinsa.
KysymysKuka Kiasman omistaa?
Vastaus Kiasma on osa Valtion taidemuseota.
KysymysMiksi Kiasmaa ei suunnitellut suomalainen arkkitehti?
Vastaus Nykytaiteen museon suunnittelemiseksi julistettiin arkkitehtikilpailu syksyllä 1992. Kilpailu oli avoin Pohjoismaista ja Baltiasta kotoisin oleville arkkitehdeille. Kutsuttuina mukana kilpailussa oli viisi kansainvälisesti tunnustettua arkkitehtia. Vuonna 1993 valittiin kilpailuun osallistuneen 516 työn joukosta toteutettavaksi yhdysvaltalaisen Steven Hollin ehdotus. Arkkitehdit osallistuivat kilpailuun nimimerkeillä, joten valitsijaraati ei tiennyt heidän kansallisuuksiaan.


Muuta

KysymysMiksi täytyy maksaa täysi maksu vaikka osa museosta on kiinni?
Vastaus Kiasman näyttelytoiminta perustuu vaihtuviin näyttelyihin, ja sen vuoksi ei ole tavatonta, että joitakin näyttelytiloja on suljettuna vaihtojen takia. Yhdessäkin näyttelyssä on kuitenkin paljon nähtävää ja koettavaa, ja itse Kiasma-rakennus on merkittävä arkkitehtuurikohde. Jos useita näyttelykerroksia on kiinni, saa normaalihintaisesta pääsylipusta alennuksen.
KysymysMistä lähtee Ikean bussi?
Vastaus Ikean Espoon myymälään menevä bussi lähtee Mannerheimintien reunalta, Kiasman edessä olevalta bussipysäkiltä, jolle on noin 65 askelta Kiasman ovelta (Mannerheiminaukio). Mukaan mahtuu 60 ensimmäistä matkustajaa. Vantaan myymälän bussi lähtee Hakaniemen torilta.
KysymysMiksi edellinen kysymys on listalla?
Vastaus Ikean bussin lähtöpaikka on yksi yleisimmistä Kiasman toimintaan liittymättömistä kysymyksistä, joita infotiskimme henkilökunnalle esitetään.