Tokaluokkalaisten taideretki

Tokaluokkalaisten taideretki 2017

Helsingin juhlaviikot kutsuu yhteistyössä Opetusviraston, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupunginorkesterin, Musiikkitalon ja Aalto ARTSin opiskelijoiden kanssa kaikki toisen kouluvuotensa syksyllä 2017 aloittavat Helsingin kaupungin koulujen oppilaat opettajineen Tokaluokkalaisten taideretkelle jälleen torstaina 24.8.2017.

Retkellä päästään tutustumaan kuvataiteen ja musiikin kiehtovaan maailmaan ja tehdään taidetta myös itse. Tavoitteen on tarjota elämys, joka pysyy niin koululaisten, opettajien kuin vanhempienkin mielissä pitkään ja rohkaisee kulttuurin pariin myös jatkossa.

Tokaluokkalaisten taideretken teemoina toimivat äänimaisemat ja äänenvärit. Tapahtumapäivä käynnistyy kokemuksellisella äänitaidepajalla. Pajan konseptin on suunnitellut elektronisen musiikin kanssa työskentelevä taiteilijaduo Pink Twins.  Tokaluokkalaisten taideretki kytkeytyy Kiasmassa ARS17-näyttelyyn, joka käsittelee digitaalista murrosta.

Kiasman äänitaidepaja to 24.8.

Tervetuloa Möykkymetsään! Kiasman vieressä sijaitsevaa Möykkymetsää ei näe, mutta sen äänen kuulee.
Möykkymetsään saapuvat lapset muuttuvat pieniksi möykkymetsän asukkaiksi. Aikuiset muuttuvat suuriksi möykyiksi.

Möykkymetsän ääni on hieman erilainen kuin tavallisen metsän ääni. Kuuntele, mitä Möykkymetsässä tapahtuu, ja osallistu möykkyjen äänekkääseen elämään. Möykkymetsä on täynnä asukkaita, joista lähtee erikoisia ääniä. Mitä möykyt tekevät? Miksi ne ovat äänekkäitä? Ovatko möykyt nälkäisiä? Onko möykyillä kavereita? Osallistukaa Möykkymetsän kuiskauskuoroon niin, että olette itse Möykkymetsän asukkaita. Jos tuntuu, että kuiskaaminen ei riitä, voitte kuiskata kovempaa.

Kiasman äänitaidepajan on suunnitellut Pink Twins, joka on helsinkiläisten taitelija-muusikkoveljesten Juha ja Vesa Vehviläisen duo. Taidepajan ohjaajina toimivat taiteilijoiden lisäksi Aalto ARTSin kuvataidekasvatuksen opiskelijoista koostuva projektiryhmä ja Kiasman henkilökunta. Avustajina toimivat Lauttasaaren lukiolaiset. Luokat ohjataan viherkannen eri osioille niin, että kaikki kuulevat konsertin hyvin. Jokaiselle tokaluokkalaiselle jaetaan kuva Möykkymetsän asukkaista. Työpajan jälkeen kuvan saa mukaansa. Valmisteluihin menee 10-15 minuuttia ja varsinaisen konsertin kesto on 20 minuuttia.

Konsertin aikana tokaluokkalaiset kuuntelevat ympäröivää ääniympäristöä ja osallistuvat siihen osana Möykkymetsän asukkaiden kuiskauskuoroa. Tokaluokkalaiset voivat äännellä sihisemällä, kuiskaamalla, päristämällä, röhkimällä, taputtamalla, läpsyttämällä tai muilla tavoin. Oma ryhmä tuottaa ääntä omassa tahdissa itse valitsemissaan kohdissa.

Äänitaidepajasta siirrytään Musiikkitaloon Mannerheimintien sisäänkäynnin kautta.

Tarkemmat tapahtumatiedot Helsingin juhlaviikkojen sivuilta.

Tapahtumaa edelsivät helsinkiläisten ekaluokkalaisten maksuttomat ohjatut käynnit Kiasman ARS17-näyttelyssä aikavälillä 4.4.–1.6. Kierrosten ohjaajina toimivat Aalto ARTSin kuvataidekasvatuksen opiskelijat.

Opettajan ohje ekaluokkalaisten kierrokselle (pdf)

Tokaluokkalaisten taideretki 2016

Helsingin juhlaviikot, Helsingin opetusvirasto, Helsingin kaupunginorkesteri, Musiikkitalo, Aalto ARTS ja Kiasma järjestivät yhteistyössä Tokaluokkalaisten taideretken keskiviikkona 24.8.2016. Taideretki koostuu konsertista Musiikkitalossa ja Kiasman taidepajaosuudesta, joka toteutetaan Musiikkitalon viherkannella.

Kiasman osuus toteutettiin yhteistyössä taiteilija Choi Jeong Hwan kanssa.

Tapahtumaa edelsivät ekaluokkalaisten maksuttomat ohjatut käynnit eteläkorealaisen Choi Jeong Hwan Happy Together -näyttelyssä aikavälillä 26.4.–27.5.

Tokaluokkalaisten taideretki 2015

Helsingin juhlaviikot, Helsingin opetusvirasto, Musiikkitalo, Aalto ARTS ja Kiasma järjestivät yhteistyössä Tokaluokkalaisten taideretken keskiviikkona 26.8.2015. Taideretki koostuu konsertista Musiikkitalossa ja Kiasman taidepajaosuudesta, joka toteutetaan Musiikkitalon ja Kiasman pihassa.

Tapahtumakooste YouTubessa.

Tapahtumaa edelsivät ekaluokkalaisten maksuttomat ohjatut käynnit Kiasman Elementit-kokoelmanäyttelyssä aikavälillä 19.3.-29.5.

Tokaluokkalaisten taideretki 2014

Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Helsingin opetusvirasto, Musiikkitalo, Aalto ARTS ja Kiasma järjestivät yhteistyössä Tokaluokkalaisten taideretken pe 22.8.2014. Taideretki koostui kaupunginorkesterin konsertista Musiikkitalossa ja Kiasman taidepajaosuudesta, joka toteutettiin Musiikkitalon ja Kiasman pihassa. Tapahtumassa oli noin 3900 osallistujaa.

Tapahtumaa edelsivät ekaluokkalaisten maksuttomat ohjatut käynnit Kiasma Hits -kokoelmanäyttelyssä aikavälillä 6.3.-30.5.

Päivän tunnelmia YouTubessa.

Tokaluokkalaisten taideretki 2013

Helsingin juhlaviikot kutsui syksyllä 2013 toisen kouluvuotensa aloittaneet helsinkiläiset nauttimaan Kinokonsertti Fantasiasta Musiikkitaloon perjantaina 23.8. Tokaluokkalaisten taideretkelle ilmoittautui määräaikaan mennessä lähes 3000 osallistujaa. Konsertin jälkeen Kiasma järjesti koululaisille ääneen ja kuvaan liittyvän TAIKASANA-taidepolun.

Tapahtumassa kuvattu video löytyy YouTubesta. Tässä taltioinnissa on dokumentoitu taidepolun ulkona tapahtunutta osuutta, jossa tokaluokkalaiset muodostivat taikasanoja Kiasman ja Musiikkitalon välisellä piha-alueella.

Kiasman TAIKASANA-taidepolulla tokaluokkalaiset äänittivät oman taikasanansa ja heidän varjonsa kuvattiin Kiasma-teatterissa. TAIKASANA-video löytyy YouTubesta.

Yhteistyössä: Opetusvirasto, Nykytaiteen museo Kiasma, Helsingin kaupunginorkesteri, Disney Suomi, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Tokaluokkalaisten taideretki 2012

Bussit, metrot ja ratikat täyttyivät 24. elokuuta 2012, kun yli kaksituhatta koululaista opettajineen matkasi eri puolilta Helsinkiä kohti Kiasmaa ja Musiikkitaloa. Helsingin juhlaviikot kutsui kaupungin tokaluokkalaiset tekemään ja kokemaan taidetta Musiikkitaloon ja uuden Kansalaistorin alueelle. Tapahtumassa kuvattu video löytyy YouTubesta.