Omaopas kouluille ja päiväkodeille

Ryhmä Kiasmassa

Omaopaspalvelu on toimintamuoto, jota Kiasma tarjoaa museota aktiivisesti käyttäville kouluille ja päiväkodeille. Toiminnan tavoitteena on hyödyntää museota pitkäjännitteisesti minkä tahansa teeman tai oppiaineen opetuksessa. Toiminnassa yhdistyvät moniaineisuuden periaate ja innostava oppimisympäristö. Toiminta on yhteistyötä: Kiasman tarjoama omaopas hyödyntää asiantuntemustaan taiteen ja museon ohjelmiston suhteen, opettaja puolestaan tuntee alansa ja ryhmänsä. Yhdessä suunniteltu kokonaisuus on aina räätälöintiä koulun/päiväkodin tarpeiden mukaan.

Omaopastoiminnan rakenne

1) OMAOPASTOIMINNAN KÄYNNISTÄMINEN

Koulussa tai päiväkodissa sitoutetaan useampi (vähintään kolme) opettaja/ohjaaja mukaan toimintaan. Yhteysopettaja ottaa yhteyttä museolehtoriin ja kertoo ryhmien taustoista sekä alustavista toiveista toiminnan sisällöksi.

Museolehtori varaa Kiasman oppaista toimintaan valituille koululle/päiväkodille omaoppaan. Opas ottaa yhteyttä yhteysopettajaan ja sopii ajankohdan, jolloin opettajat tulevat tutustumaan valittuun näyttelyyn Kiasmaan.

2 ) OPETTAJIEN VIERAILU KIASMASSA (2 oppituntia)

Opas tutustuttaa opettajat näyttelyyn sekä näyttelyn materiaaleihin. Opas ja opettajat suunnittelevat näyttelyyn liitettävää opetuskokonaisuutta. Sovitaan päivämääriä, jolloin ryhmät vierailevat Kiasmassa (ja milloin opas mahdollisesti käy koululla).

3 ) TYÖSKENTELY OPPILASRYHMIEN KANSSA

Seuraavista vaihtoehdoista voidaan toteuttaa 1-3 kohtaa:

  1. OPAS VIERAILEE KOULULLA/PÄIVÄKODISSA (1 oppitunti)

Opas voi vierailulla valmistaa oppilaita museovierailuun, kertoa näyttelystä ja alustaa ennakkotehtäviä. Opettaja kertoo ryhmälle puolestaan opetuskokonaisuuden tavoitteista, sisällöstä ja etenemisestä. Opas voi tulla vierailulle myös myöhemmin työskentelyjakson aikana esimerkiksi purkamaan jatkotyöskentelyn tuloksia.

  1. OHJATTU KÄYNTI KIASMASSA (1-2 oppituntia)

Ryhmä vierailee Kiasmassa, jossa voidaan osallistua sovitun teeman mukaan rakennetulle opastukselle tai/ja työskennellä tehtävien parissa.

  1. OPPILAIDEN OMATOIMISTA TYÖSKENTELYÄ KIASMASSA (1-2 oppituntia)
    Opas ja opettaja suunnittelevat suoritettavan tehtävän yhdessä ja tehtävät puretaan koulussa.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset

Vastaava museolehtori Minna Raitmaa, minna.raitmaa@kiasma.fi, p. 0294 500 515.