Alakouluille

Alakouluille-sivuilla lapsia Kiasmassa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Opeinfot ja koulutukset

Kiasmassa järjestetään infotilaisuuksia, joissa esitellään kunkin lukukauden uudet näyttelyt ja kouluille suunnattu ohjelmisto sekä tavataan taiteen tekijöitä. Saadaksesi kutsun infotilaisuuksiin ilmoittaudu sähköpostilistalle lomakkeella.

Tallenne 12.4 järjestetystä opettajien koulutuksesta, jossa perehdyttiin ARS17-suurnäyttelyn sisältöihin ja teemoihin syventymällä kahteen teokseen: Survivor (Reija Meriläinen, 2017) ja Temple Time (Ryan Trecartin, 2016).

ARS17-työpajat

Pikselit paperilta 3D-hahmoksi

2.-6. luokkalaisille suunnatussa, maksuttomassa pajassa suunnitellaan ja toteutetaan oma videopelihahmo.  Syksyllä pajoja järjestetään 5.9.–25.10.

Lisätietoja pajasta löydät täältä.
Syksyn pajavaraus on alkanut: ilmoittautumislomake
Kansallisgallerian opasvaraus on yhteydessä kaikkiin ilmoittautuneisiin ryhmiin sähköpostitse. Paikkoja voi myös tiedustella 13.6. alkaen puhelimitse: Kansallisgallerian opasvaraus 0294 500 500 (ma–pe klo 9–15) ja varaukset@kansallisgalleria.fi.

Ohje pajaan tuleville ryhmille (pdf)
Lisäohje: Mikä on pikseli? (pdf)

Koodi käskee!

6. luokkalaisille ja sitä vanhemmille koululaisille suunnatussa, maksuttomassa pajassa kokeillaan elektronisten laitteiden ohjelmointia.  Syksyllä pajoja järjestetään 5.9.–13.10.

Lisätietoja pajasta löydät täältä.
Syksyn pajavaraus on alkanut: ilmoittautumislomake
Kansallisgallerian opasvaraus on yhteydessä kaikkiin ilmoittautuneisiin ryhmiin sähköpostitse. Paikkoja voi myös tiedustella 13.6. alkaen puhelimitse: Kansallisgallerian opasvaraus 0294 500 500 (ma–pe klo 9–15) ja varaukset@kansallisgalleria.fi.

Ohje pajaan tuleville ryhmille (pdf)

Uutta! Kiasman ilmiöoppikoulutus opettajille

Tuottaako OPS 2016:n jalkauttaminen tuskaa? Ideat ja ilmiöt hukassa?

Varaa alakoulusi koko opettajakunnalle suunnattu iltapäiväkoulutus Kiasmasta! Koulutus antaa konkreettisia välineitä ja ideoita taiteen ja taidemuseon käyttämiseen oppimisympäristönä. Iltapäivän aikana tarkastellaan ilmiöitä, työskennelläään taidenäyttelyssä ja tavataan taiteilijavieras. Koulutuksen sisältö liitetään koulun omiin ilmiöihin, teemoihin ja tavoitteisiin. Kouluttaja ja rehtori sopivat etukäteen iltapäivän lähtökohdan ja tavoitteen. Kouluttajina työskentelevät Kiasman kokeneet taidekasvattajat.

Osallistujat: yhden alakoulun koko opetushenkilökunta + rehtori
Kesto: 3 tuntia, aina klo 13-16, (mahdollisuus lisätuntiin klo 12-13 tarjoiluja varten)
Hinta: n. 400€ + mahd. tarjoilut (sovitaan varauksen yhteydessä)

Ajankohdat:

ke 30.08.2017, to 31.08.2017 pe 01.09.2017 (varaus 15.5.2017 mennessä)

Vapaiden aikojen tiedustelut ja varaukset: varaukset@kansallisgalleria.fi, 0294 500 500 (ma–pe klo 9–15)

Kiasman ilmiöoppikoulutuksen pilottiin osallistuneiden opettajien kommentteja:

”Hyvää harjoitusta siihen, miten taide voisi toimia innoituksen lähteenä ilmiöoppimisessa.”
”Ympäristönä Kiasma sopi erittäin hyviin teemaamme.”
”Ryhmässä toimiminen toi työhön erilaisia näkemyksiä.”
”Taiteilijapuheenvuoro ja mahdollisuus kiertää näyttelyissä oli inspiroivaa ja sytytti heti kipinän tulla paikan päälle seuraavan kerran oppilaiden kanssa!”
”Nykytaide sopii mielestäni erittäin hyvin ilmiöoppimiseen.”
”Toiminnallisuus ja yhteys museon näyttelyihin oli kiinnostavaa ja mielekästä.”
”Nykytaide palvelee erinomaisesti tulevaa opsia.”
”Nykytaiteen kautta voidaan pureutua moneen eri asiaan ja laajalla perspektiivillä.”
”Koulutus oli erittäin onnistunut. Saimme uusia, yhdessä työstettyjä ideoita.”
”Työskentelyä ja kokemuksellisuutta voisi olla vielä lisää.”
”Koulutuksen tunnelma oli hyvä!”

Tarjoiluehdotuksia koulutuksen alkuun:

Kahvi / haudutettu tee
Vihersmoothie
Kasviksilla ja yrttikanalla täytetty bagelrinkeli (L) / Kasviksilla ja vuohenjuustolla täytetty bagelrinkeli
16,50 € / vieras
Hinta 20-40 hengen tilaisuuteen.

Kahvi / haudutettu tee
Raikastamon luomumehut, herukka, omena ja appelsiini
Omenapiirakka ja vaniljakastiketta (L)
15 € / vieras
Hinta 20-40 hengen tilaisuuteen.

Tarjoilujen tilaukset:
Mari Hyyrynen
Kiasma Café
p. 040 1695 750
mari.hyyrynen@capitalcatering.fi

Tehtäviä ja vinkkejä

Nykytaidetta tutkimalla ja sen tekemisen tapoja käyttämällä voi oppia:

  • mitä ja millaista nykytaide on
  • asioista ja ilmiöistä, joita taide käsittelee
  • itsestä ja muista ihmisistä; ajattelutavoista, mielipiteistä, kokemuksista

Nykytaide on monille uusi tuttavuus. Sen parissa on hyvä soveltaa aiemmin opittua. Taiteilijat konkretisoivat teoksiin kokemuksia, havaintoja ja ajatuksia, omia tai toisten. Myös teosten tarkastelu on havaintojen tekemistä, ajatusten ja kokemusten pohtimista ja jakamista. Taiteen tekeminen ja tarkastelu ovat tutkimista ja tutkivaa oppimista. Nykytaiteen äärellä on hyvä soveltaa myös ilmöpohjaisen oppimisen periaatteita.

Nykytaiteesta voi olla eri mieltä. Sen äärellä on hyvä harjoitella ajattelu- ja arviointitaitoja, pohtia omia ja toisten arvoja sekä ennakkokäsityksiä taiteesta ja sen käsittelemistä ilmiöistä. Perinteisten taiteen muotojen rinnalle tulleet uudet tekemisen tavat ovat muilta elämän alueilta tuttuja. Myös teosten sisällöt ovat maailmasta, jossa itse elämme. Nykytaide linkittyy eri oppiaineisiin, oppilaan omaan elämismaailmaan ja koulussa käsiteltäviin asioihin.

Vinkkejä nykytaiteen tarkasteluun, opettajille ja vanhemmille (pdf)

Nykytaideoppi-tehtäväpaketti

Nykytaideoppi-tehtäväpaketti tarjoaa lähestymistapoja oppimiseen taiteen avulla. Tehtäviä voi hyödyntää kaikissa Kiasman näyttelyissä. Materiaali sisältää vinkkejä työskentelyyn sekä koululla että museossa. Tehtävissä yhdistyvät monien oppiaineiden sisällöt ja tavoitteet.

Tulostettavaa oppilaan vihkoa voi käyttää tehtävien ohella tai omatoimisen työskentelyn tukena. Tulosta materiaali kaksipuoleisena vaaka-arkille.

Opettajan opas: ekakertalaisen nykytaideoppi (pdf)

Opettajan opas: konkareiden nykytaideoppi (pdf)

Nykytaideoppi: oppilaan tehtävävihko (pdf)

Tilattavat opastukset

Tokaluokkalaisten taideretki: helsinkiläisten ekaluokkalaisten maksuttomat kierrokset

Helsingin Juhlaviikot järjestää yhteistyössä Helsingin opetusviraston, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupunginorkesterin, Musiikkitalon ja Aalto ARTSin opiskelijoiden kanssa Tokaluokkalaisten taideretki -tapahtuman to 24.8.

Taideretkeen liittyvillä helsinkiläisten ekaluokkalaisten maksuttomilla Kiasma-kierroksilla oppilaat pääsevät tutustumaan Kiasmaan kevään aikana. Opastukset järjestetään ARS17-näyttelyyn ja ohjaajina toimivat Aalto ARTSin kuvataidekasvatuksen opiskelijat.

Aika Kierroksia järjestetään 4.4.–1.6. Peruutuspaikkoja voi kysyä Kansallisgallerian opastavarauksesta p. 0294 500 500 ma–pe klo 9–15

Lisätietoja sisällöstä

Opastusehdotuksia koululaisryhmille

Moniaineinen opastus

Miten matikkaa ja musiikkia voi opiskella nykytaiteen museossa? Entäpä biologiaa, maantietoa tai kieliä? Opastuksella käydään läpi Kiasman näyttelyiden teoksia eri oppiaineiden näkökulmasta. Opastusta varattaessa voi esittää toivomuksia oppiaineista.

Arkkitehtuurikierros

Mikä tekee Kiasma-rakennuksesta museon? Kiasma-rakennus on aina ajankohtainen ja kiinnostava. Opastettu kierros arkkitehtuurin saloihin sopii kaikille ikäryhmille.

Nykytaiteen ABC-opastukset

Mitä on nykytaide? Mistä on taideteos tehty? ABC-opastuksella tutustutaan nykytaiteen tekniikoihin ja materiaaleihin.

Opastuksella saa nykytaiteesta enemmän irti

Opastettu kierros auttaa avaamaan nykytaiteen teemoja ja syventää näyttelykokemusta. Opastukset suunnitellaan kunkin ryhmän toiveiden mukaisesti. Koululaisryhmille on tarjolla useita opastusmuotoja.

Ryhmäkoko on 1–25 hlöä.
Kesto noin tunnin.

Tilaukset ma–pe klo 9–15
p.0294 500 500 tai varaukset@kansallisgalleria.fi.
Opastukset tulee tilata mieluiten viikkoa aiemmin.

Opastushinnat arkisin 70 e.
Sisäänpääsymaksut alle 18-vuotiaat koululaiset ja opiskelijat pääsevät ryhmän kanssa ilmaiseksi Kiasmaan. Sama pätee ryhmän kanssa tuleviin opettajiin sekä 18 vuotta täyttäneisiin toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoihin.

Opastuskielet ovat suomi, ruotsi, englanti, espanja ja venäjä.

Opastuksen peruminen veloituksetta viikkoa ennen opastusta p. 0294 500 500 (ma-pe 9-15). Perumattomista opastuksista veloitetaan normaalin opastuksen hinta.

Ilman opastusta tulevat ryhmät. Koululaisryhmän tulosta pyydetään ilmoittamaan opasvaraukseen myös silloin kun ryhmällä ei ole varattua opastuskierrosta. Ilmoitus edistää ryhmien sujuvaa liikkuvuutta näyttelysaleissa ja takaa ryhmien sekä taideteosten turvallisuuden.

Av-arkin media ja taidekasvatukseen erikoistunut verkkopalvelu

AV-arkki.fi/edu on verkossa toimiva ilmainen palvelu, joka vastaa opettajien tarpeeseen saada helppokäyttöistä ja hyvin suunniteltua opetusmateriaalia lasten ja nuorten media- ja taidekasvatukseen. AV-arkin tavoite on tukea opettajien työtä laadukkaalla opetusmateriaalilla, joka soveltuu hyvin monenikäisten lasten kanssa työskentelyyn. Palvelu sisältää verkossa katsottavia videoteoksia sekä niihin liittyviä tehtäviä ja tekstejä keskustelun pohjaksi.

Rekisteröidy käyttäjäksi maksutta: http://www.av-arkki.fi/edu/