Kiasma Hits

XIII Samlingsutställning

27.09.2013 - 07.09.2024

Klassikerna inom inhemsk samtidskonst ställs ut sida vid sida med kända internationella verk ur Kiasmas samlingar och de nyaste införskaffningarna.

Med samlingsutställningen Kiasma Hits firar vi Kiasmas första 15 år och den finländska samtidskonsten. Med på utställningen finns imponerande verk av nästan 50 konstnärer. Hittarna som har valts ut bland Kiasmas samlingar ger en introduktion till samtidskonstens grundelement. Utställningen erbjuder en överblick över Kiasmas samlingar och samtidigt över den finländska samtidskonstens historia.

I Studio K installeras ett beställningsverk av den polska konstnären Miroslaw Balka som sedan blir kvar i Kiasmas samlingar. Rum X är reserverat för nya inköp av vilka somliga ännu inte är klara. Barn i dagisålder ska få välja sina egna färgglada favoriter i samlingarna, och de ställs ut från februari 2014.

Ett bidrag bland Kiasmas hittar är Vladislav Delays ljudverk på Kiasmas toaletter. I beställningsverket uttrycker den kända artisten inom elektronisk musik sin syn på Kiasmas vardag och arkitektur.

Publikation

Publikationen Kiasma Hits ger en introduktion till samtidskonstens historia och begrepp. Det är den tionde i serien med broschyrer om Kiasmas samlingar.