Kaisu Koivisto, Index, 2010. Kuva: VTM/KKA, Kirsi Halkola

Tosi kyseessä -näyttelylle jatkoaikaa

Dokumentin ja nykytaiteen suhdetta pohtiva, Kiasman kokoelmateoksista koostuva Tosi kyseessä –näyttely saa osin jatkoaikaa. Näyttelyn neljäs ja viides kerros pysyvät yleisölle avoinna 14.4. saakka. Kolmannen kerroksen teokset sen sijaan puretaan 18. huhtikuuta avautuvan Eija-Liisa Ahtilan näyttelyn rakennustöiden vuoksi.

Dokumenttiin liittyy oletuksia totuudesta, aitoudesta ja alkuperäisyydestä, mutta dokumentti ei ole itsestään selvästi totta. Asiakirjat ovat alttiita manipuloinnille, ja arkistot ovat historiallisten valintojen tulosta. Kriittinen suhtautuminen aitouteen ja alkuperäisyyteen innoittaa monen taiteilijan työskentelyä.

Näyttelyn lähtökohtana ovat Kiasman omat kokoelmat. Esillä on viime vuosina kokoelmiin hankittua taidetta sekä joitakin näyttelyyn lainattuja teoksia. Näyttely innostaa pohtimaan omaa suhdetta dokumenttiin, muistiin ja historian tapahtumiin.

Moni näyttelyn 56 taiteilijasta työskentelee dokumentaariseen tapaan, taltioiden teoksiinsa aineksia ympäröivästä todellisuudesta. Toiset taas käyttävät taiteessaan arkistomateriaaleja. Dokumentaarisuus voi olla myös harkiten rakennettu vaikutelma.