Eija-Liisa Ahtila, Marian ilmestys | The Annunciation, 2010, 3-kanavainen projisoitu installaatio, © 2011 Crystal Eye – Kristallisilmä Oy, Helsinki. Kuva/Photo Antti Ruusuvuori

Miten teos syntyy? Eija-Liisa Ahtilan taiteilijatapaaminen

Torstaina 25.4. klo 17-19 Kiasma-teatterissa. Museolipulla (10/8 euroa).
Paikkavaraukset etukäteen Kiasman infosta: puh: (09) 1733 6501, sähköposti: info@kiasma.fi.

Eija-Liisa Ahtilan taiteilijatapaamisessa tutustutaan taide-elokuvan tekemiseen. Tilaisuudessa katsotaan ensin yhdessä elokuvaversio teoksesta Marian ilmestys, 2010, jonka jälkeen toimittaja Tina Cavén haastattelee taiteilijaa. Haastattelu valottaa Marian ilmestyksen lisäksi myös muuta Ahtilan tuotantoa.

Ohjelma:

klo 17.00-17.40 Elokuvanäytös: Marian ilmestys (kesto noin 30 min)

Teoksesta tiivistetysti:
Näyttelijäryhmä valmistelee esitystä Marian ilmestys -aiheesta. Raamatun kertomuksessa enkeli ilmoittaa Marialle, että tämä tulee hedelmöittymään Pyhästä Hengestä ja synnyttämään Jumalan pojan. Teoksen ihmisnäyttelijät ovat kahta lukuun ottamatta amatöörejä. Tärkeässä osassa ovat myös eläinnäyttelijät: kaksi aasia, koulutettu korppi ja kirjekyyhkyt.

Teos tarkastelee ihmeen olemusta ja mahdollisuuksia tässä päivässä. Lähtökohtana on Marian ilmestystä kuvaava maalaustaiteen perinne. Taiteilijaa on kiinnostanut ajatus elävien olentojen erilaisista maailmoista, jotka ovat olemassa yhtä aikaa. ”Esiintyjät rakentavat uudelleen pyhää ja samalla jumalaisen ja eläimellisen avulla määrittelevät uudelleen inhimillistä.”

3-kanavaiseen Marian ilmestys -installaatioon voi tutustua Eija-Liisa Ahtilan näyttelyssä Rinnakkaiset maailmat 19.4. alkaen.

klo 17.40-19.00 Toimittaja Tina Cavén haastattelee Eija-Liisa Ahtilaa

Keskustelussa pohditaan ainakin seuraavia teemoja:
Miten taide-elokuvat valmistuvat?
Miten monikanavainen, usealla samanaikaisella kuvalla esitetty teos, eroaa perinteisemmästä elokuvasta?
Mitä ilmaisukeinoja taide-elokuvalla on? Mitä taide-elokuva ilmaisee?

Myös yleisö pääsee esittämään kysymyksiä keskustelun aikana.