Tidelines

Amin Maalouf, Raija Malka, Melek Mazici ja Kaija Saariaho

28.01.2011 - 13.03.2011, Kontti (4. krs)

Musiikki, kuvataide ja kirjallisuus kohtaavat kolmen taiteilijan, Raija Malkan, Melek Mazicin ja Kaija Saariahon yhteistyönä syntyneessä näyttelyssä. Työskentelyn lähtökohtana ja innoittajana olivat kirjailija Amin Maaloufin tekstit, joissa hän tutkii identiteetin käsitettä. Raija Malka, Melek Mazici ja Kaija Saariaho kommentoivat Maaloufin ajattelua kukin oman taiteenlajinsa keinoin. Taiteilijoita yhdistää näkemys, että ihmisyys rakentuu yhden eheän identiteetin sijaan monista erilaisista ja muuttuvista identiteeteistä.

Kaikilla näyttelyn taiteilijoilla on kansainvälinen elämäntarina: he liikkuvat maasta ja kulttuurista toiseen. Eri aisteihin vetoava näyttelykokonaisuus viittaa myös Euroopan monikielisyyteen ja -kulttuurisuuteen. Näyttely on toteutettu yhteistyössä WSOY:n kanssa. Amin Maaloufin teosten suomennokset Leo Afrikkalainen ja Maailma järkkyy ilmestyivät näyttelyn avautuessa.

Amin Maalouf 1949 Beirut, Libanon
Ranskassa asuva kirjailija ja kulttuurivaikuttaja. Kirjoittanut proosa- ja tietoteosten lisäksi libretot Kaija Saariahon kaikkiin kolmeen oopperaan.

Raija Malka 1959 Turku
Kuvataiteilija, tehnyt myös lavastuksia ja puvustuksia useisiin näytelmiin ja oopperoihin. Asuu nykyisin Lissabonissa.

Melek Mazici 1956 Istanbul, Turkki
Suomessa asuva kuvataiteilija. Tekee grafiikkaa, maalauksia ja installaatioita, joiden aiheita ovat muistot, muisti ja mielen maisemat.

Kaija Saariaho 1952 Helsinki
Suomalainen säveltäjä, asunut pääosin Pariisissa vuodesta 1982. Tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat oopperat Kaukainen rakkaus (1999), Adriana Mater (2003) ja Émilie (2010).


Tideline tarkoittaa kahden virtauksen kohtaamispaikkaa valtameressä. Monikko tidelines viittaa ajopuista, merilevästä, vaahdosta ja muusta kelluvasta aineksesta kasautuviin, mutkitteleviin linjoihin.