Limbus - Saara Ekström

14.1.2011 - 13.3.2011

Saara Ekströmin teokset haastavat käsityksiämme kauneudesta.

Saara Ekströmin näyttely esittelee laajan valikoiman valokuva- ja videoteoksia taiteilijan uusimmasta tuotannosta. ”Näyttelyn nimi Limbus tarkoittaa välivaihetta, esimerkiksi epämääräistä rajaa kuoleman jälkeen ja ennen syntymää. Minulle se on eräänlainen epätila tai epäaika”, kertoo Saara Ekström.

Vastakohdat kuten kaunis ja ruma, elävä ja kuollut, tietoinen ja tiedostamaton ovat Ekströmin taiteessa läsnä yhtä aikaa. Teokset ovat usein graafisen selkeitä, kuten yhteistyössä hollantilaisen taiteilijan Thom Vinkin kanssa toteutettu videoinstallaatio Dust. Siinä rautajauhe liikkuu ja muodostaa pyörteitä Rorschachin testiläiskien muodossa varioituen. Ekström on kiinnostunut luonnon ja kulttuurien saumakohdista, huomion kiinnittymisestä havainnossa sekä erilaisista epävakautta luovista tilanteista. Teoksissaan Ekström laittaa prosessin alulle ja antaa luonnon puuttua osaltaan mätänemisen, haihtumisen tai lakastumisen kautta teoksen muokkautumiseen.

Museon viidennessä kerroksessa nähdään Saara Ekströmin tekstiin perustuva kolmiosainen videoteos No Body. Ekström toteuttaa The Last Branch -installaatiostaan uuden version, jossa häkkilinnut tuovat elävän luonnon museoon. Uudessa valokuvasarjassa Limbus maastoon tehdyt kukka- ja hedelmäasetelmat jatkavat nature morte -asetelmien perinnettä. Niissä rikospaikkakuvat ja toisaalta onnettomuuspaikoille rakennettujen muistoalttareiden estetiikka sekoittuu. Eloperäisten ja keinotekoisten materiaalien avulla Ekström luo maailmoja, joissa näkyvä ja näkymätön, kasvu ja lakastuminen, visuaalinen viettelevyys ja muodottomuus haastavat toisiaan

Näyttely on Kiasman jälkeen esillä Kuntsin modernin taiteen museossa.