Kari Cavén - Silmät ristissä

29.10.2010 - 6.2.2011, Studio K

Työhuoneelle keräytyneen materiaalin käsittely ja kokeilut, oivallukset ja löydöt vievät taiteilija Kari Cavénia (s. 1954) eteenpäin. Romu muuttuu kuvaksi ja ihme tapahtuu. Kaikki käy näennäisen vaivattomasti kuin leikiten - mutta tosissaan.

Kari Cavén kuvaa ympäröivää maailmaa ja olemista omintakeisella ja persoonallisella tavalla. Taiteilijan oma kieli näkyy teoksissa selkeästi. Sattuma, leikillisyys ja huumori sekä sanan ja kuvan suhde toistuvat.

Aikaisemmin Cavén työskenteli paljolti puun parissa. Ajan mittaan hän on siirtynyt käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, metallia, muovia, kumia sekä ready-made esineitä, kuten ääntä pitäviä kodinkoneita. Teokset eivät kuitenkaan jää pelkästään taitaviksi materiaalikoosteiksi, sillä löydetyt esineet pitävät sisällään viestejä katsojan arkipäivästä ja rikastuttavat katsomiskokemusta ja ajattelua lisämerkityksillä.

Silmät ristissä (1999) -teoksen ideana on optinen harha. Kiasman omista kokoelmista kootussa näyttelyssä on esillä myös kaksi uudempaa teoshankintaa: Sikotauti (2007), jossa viehkeästi istuva näppyläinen porsas istuu kehystettynä puujalustalla ja Pallo, pallo, pallo...(2010) -teoksessa voi roskakorin syvyyksiin kurottautuessa nähdä peiliseinien kautta heijastuvia palloja syvyyksiin asti. Sikotauti -teos oli esillä viimeksi vuonna 2008 Kivikko & Kiasma -hankkeen yhteydessä Kivikon Palvelukeskus Kivitaskussa.