26.3.2010 - 6.2.2011, 3. krs

Osaatko ajatella taideteosta, joka kertoo, mille kaupunki tuoksuu? Tai miltä tuntuu mennä taideteoksen sisään?


Järjestetty juttu on Kiasman 11. kokoelmanäyttely, joka rohkaisee käyttämään aisteja. Huomion kohteeksi nousevat kokemuksellisuus ja henkilökohtaisuus ja se tekemisen tapahtuma, joka teoksen on synnyttänyt. Kaikissa tuo prosessi ei ole edes päättynyt, vaan taideteos elää näyttelyn aikana, kertoo kokoelmaintendentti Pirkko Siitari.

Näyttely tuo esiin nykytaiteen muotoja ja tekniikoita. Mukana on maalauksia, veistoksia, videoinstallaatioita, animaatioita, tilateoksia ja piirustuksia. Teemat kuten aika ja kesto sekä lavastamisen ja esittämisen ulottuvuudet tulevat näyttelyn aikana esille kaikkiaan 41 taiteilijan teoksissa.

Näyttelyn yhteydessä toteutuu lukuisia tapahtumia, taiteilijatapaamisia, esityksiä ja työpajoja. Teoksista osa sijoittuu näyttelytiloihin, osa rakennuksen ulkopuolelle, kuten Johanna LecklininStory Café Kiasman edustalla huhtikuun alussa. Taiteilija kutsuu kahvilaan kertomaan tarinan ja palkitsee siitä kahvikupposella. Tarinan hän tallentaa videoteokseensa.

Entä se tuoksu? Taiteilija Hilda Kozári houkuttelee katsojan astumaan suurikokoisten tuoksukuplien sisään teoksessaan ILMA, Helsingin, Pariisin ja Budapestin tuoksu. Jacob Dahlgrenin veistoksellinen nauhainstallaatio The wonderful world of abstraction kutsuu aistimaan teoksen kosketuksen ja astumaan silkkinauhojen syleilyyn. Tiina Mielonen tutkii työn tekemisen prosessia maalatessaan maisemakuvia pleksipinnoille. Tuloksena syntyy kauniita, unenomaisia heijastuksia todellisuudesta. Nämä vain esimerkiksi. Kaikki järjestetty.