CREAM - Damien Hirst & aikalaiset

10.9.-7.11.2010, 5. krs

CREAM esittelee maailmankuulua brittitaidetta

Kiasman vuoden päänäyttely CREAM esittelee Damien Hirstin ja hänen aikalaistensa teoksia suomalaisista yksityiskokoelmista. Nuorten brittitaiteilijoiden Young British Artist (YBA)-ryhmä, jonka näkyvin hahmo Damien Hirst oli, kuumensi 1990-luvulla maailman taidemarkkinoita ja teki nykytaiteesta päivälehtien ja suuren yleisön puheenaiheen.

Näyttelyssä on mukana 16 taiteilijaa, jotka pääsääntöisesti aloittivat työskentelynsä 1990-luvun alun Lontoossa. YBA oli ajan tunnetuimpia taide-ilmiöitä. Nuoret brittitaiteilijat olivat aikanaan rocktähtiin verrattavia julkkiksia, joiden sekä taiteellisia tempauksia että ihmissuhdeselkkauksia seurasi niin taidemaailma kuin mediakin.

YBA- ryhmän taiteilijat ovat jatkaneet kukin tahoillaan työskentelyään tähän päivään saakka. Näyttely tuo esiin myös heidän nykytuotantoaan. Samalla se laajentaa totuttua näkemystä 1990-luvun brittiläisestä taidekentästä nostamalla YBA:n rinnalle muita saman sukupolven tekijöitä.

Mukana useita Hirstin teoksia

Näyttely esittelee installaatioita, maalauksia, veistoksia ja videoita. Kokonaisuutta on täydennetty brittiläisistä kokoelmista lainatuilla taideteoksilla. Tracey Eminin ja Helen Chadwickin teoksia on myös Kiasman omista kokoelmista.

Näyttelyn taiteilijat ovat Angela Bulloch, Jake ja Dinos Chapman, Tracey Emin, Ian Davenport, Mark Francis, Damien Hirst, Gary Hume, Callum Innes, Chantal Joffe, Michael Landy, Sarah Lucas, Jason Martin, Julian Opie, Marc Quinn, Sam Taylor-Wood sekä Helen Chadwick.

Näyttelyn ovat kuratoineet intendentti Arja Miller ja amanuenssi Satu Metsola. Näyttely on esillä Kiasman 5. kerroksessa 7.11. saakka. Sen kokoamisen on mahdollistanut Kiasman Tukisäätiö.