ARS 11 pähkinänkuoressa

ARS 11 on kansainvälinen nykytaiteen suurtapahtuma, joka täyttää Kiasman taiteella, esityksillä, elokuvilla, keskusteluilla ja työpajoilla. ARS 11 -näyttelyn ovat kuratoineet Kiasman johtaja Pirkko Siitari, intendentti Arja Miller sekä amanuenssi Jari-Pekka Vanhala. Esitysohjelmiston on koonnut Kiasma-teatterin vastaava tuottaja Riitta Aarniokoski.

Osana ARS 11 -näyttelyä nähdään Lagosin nykytaiteen keskuksen (CCA Lagos) toteuttama kokonaisuus Moments of Beauty, joka esittelee nigerialaisen valokuvaajan J.D. 'Okhai Ojeikeren tuotantoa 60 vuoden ajalta. Kokonaisuuden ovat kuratoineet Kiasman kutsumina Bisi Silva ja Aura Seikkula.

ARS 11 -teoksia nähdään myös Turussa osana kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Näyttelykeskus Logomossa esitellään Kiasman kokoelmista kaksi videoinstallaatiota: Eija-Liisa Ahtilan Missä on missä (2008) ja Isaac Julienin Western Union: Small Boats (2007).

Kiasman ARS 11 -näyttely laajenee eri puolille Suomea, kahdeksaan kaupunkiin sekä lisäksi Tukholmaan, Ruotsiin. Satelliittinäyttelyt ovat museoiden itse kokoamia ja tuottamia ja ne nostavat esiin ARS 11 -teemoja, tuoden teeman käsittelyyn myös alueellisia merkityksiä.

Järjestyksessään kahdeksas ARS-näyttely juhlistaa tämän merkittävimmän pohjoismaisen näyttelyinstituution 50-vuotispäivää. Vuodesta 1961 järjestetyt näyttelyt ovat olleet huomattuja taidetapahtumia. Suomessa ARS-näyttelyt ovat antaneet kasvot nykytaiteelle ja herättäneet laajaa keskustelua taiteesta. Kuvataiteen keskusarkisto juhlistaa ARS-näyttelyiden historiaa julkaisemalla teoksen ARS 50 vuotta - sekä lyhytelokuvan ARS 6106, joka on nähtävillä Kiasmassa ARS 11 -näyttelyn ajan.

Image - Mondo