Mika Taanila, Suomen sähköisin kunta, 2004-2012

Mika Taanila

Aikakoneita | 1.11.2013–2.3.2014

Ihmisen, ympäristön ja teknologian suhde on Mika Taanilan taiteen polttopisteessä. Videot ja installaatiot vievät menneisyyteen, josta katsoen tulevaisuus näyttää lupaavalta. Ihminen etsii totuutta tieteestä ja tekniikasta, ja ratkaisut tuntuvat olevan käden ulottuvilla.

Taanilan teosten lähtökohtana on usein dokumentaarinen kuvamateriaali tai vaikkapa tieteellinen koeaineisto. Rakeisten tallenteiden alkuperäinen tarkoitus ja aika hämärtyvät, kun ne saavat seurakseen uusia tai eri yhteyksistä poimittuja kuvia. Taanila yhdistää vanhaa ja uutta, digitaalista ja analogista, totta ja fantasiaa. Musiikki on monessa teoksessa tärkeässä osassa.

Mika Taanila (s. 1965, Helsinki) on tehnyt 1990-luvulta lähtien musiikkivideoita ja lyhytelokuvia. Viime vuosina hän on usein toteuttanut teoksensa installaation muotoon. Taanilan taidetta on esitelty kotimaan lisäksi useissa kansainvälisissä taidetapahtumissa kuten Kasselin Documentassa, Shanghain biennaalissa sekä Aichin triennaalissa Japanissa. Näyttely esittelee Taanilan keskeisimmät teokset viimeisen kymmenen vuoden ajalta.