Kuva 24:n tunnin Dream House -konsertista Harakan saarella kesäkuussa 2011.

Vexations (x2)

Konsertti

Vuoden 1893 tienoilla Erik Satie teki sävellyksen nimeltä Vexations. Huojuvanoloisista nuoteista ja soinnuista koostuva sävellys on vain muutaman minuutin mittainen, mutta Satie merkitsi salaperäisesti ja kenties vitsinä nuottien alalaitaan ”toistettava 840 kertaa”.

Vaikka Satie ei tiettävästi koskaan soittanut sävellystään, se on tähän päivään mennessä toteutettu useita kertoja. Ensimmäisenä ja kuuluisimpana näistä lienee John Cagen kahdeksantoistatuntinen toteutus vuodelta 1963.

Whitecolors kollektiivi yhteistyössä Kiasman kanssa tuo Satien sävellyksen nykyaikaan. Kolmetoista kokeellista muusikkoa käyttää Vexations-sävellyksen kaksinkertaisella nopeudella toistettuja MIDI-nuotteja kukin omiin elektronisiin laitteisiinsa, tietokoneohjelmiin tai kenties käyttää MIDI-nuottien visualisuutta täysin toisella tavalla. Tavoitteena on erilaisten esitysten sarja, jotka kuitenkin kaikki kumpuavat samasta lähtökohdasta.

Koko päivän mittainen tapahtuma heijastelee myös Satien ”huonekalumusiikin” (musique d’ameublement) käsitettä, jossa musiikki on erottamaton osa ympäristöä.

Whitecolors on paikkasidonnaisiin teoksiin ja konsertteihin erikoistunut löyhä ja avoin kollektiivi. Ensimmäisenä projektina oli säveltäjä La Monte Youngille omistettu kaksikymmentäneljätuntinen Dream House -konsertti Harakan saarella kesäkuussa 2011.