URHO. Kuva: Frank A. Unger

URHO

”Kansalaiset. Minä ja Suomen valtio, sen tulee olla Fantasia, joka seisoo lujasti maassa kahdella jalalla. Kysytte mistä minunkaltaiseni mies saa voimansa? Ruisleivästä.”

Vanha haamu uudessa kehossa pohtii käsitystämme johtajuudesta, politiikasta, sukupuolesta sekä sisusta.

URHO on fiktiivinen hahmo, työryhmä ja sen yhdessä tekemä projekti. Maalis-huhtikuussa URHO huipentuu esityksiksi Kiasma-teatterissa. Esityksessä yhdistyvät saumattomasti teatteri, koreografia, teksti, sekä ääni, video ja valokuva.

"Ainakin Urho todistaa sen, että kansallisia symboleja voi avata ilman päällekäyvää ironiaa"

"Pienikokoinen, tekokaljua ja Kekkos-laseja käyttävä Pöysti esittää Urhoa ja tekee esityksestä erityisen fyysisen. Tragikoominen myytti Kekkosesta ylivertaisena on läsnä - ryhtyi hän mihin tahansa. Puheiden pitämisen ja kirjeiden laatimisen lomassa Urho hiihtää Jussi-paidassa, syö porkkanaa ja hyppää korkeutta. Sukupuoli liukuu toiseksi muun muassa taitavan videoilmaisun myötä"

Tilan, äänen ja muodon esitys "tekee erityisen tyylikkäästi!".

Maria Säkö, HS 22.3.2013

URHO!

Alma Pöysti on zholdakilainen kvanttinäyttelijä, ihan itsessään. Urho Kiasma-teatterissa on tarkasti aksentoitua ja rytmitettyä, sähköistynyttä uskomattomista moodin- ja habituksenvaihdoista koostuvaa yksinnäyttelemistä tunnin ja kymmenen minuutin ajan. Käsittämätöntä! Näyttelijä soittaa instrumenttiaan sellaisella intensiteetillä, täydellisen puhtaasti ja virtuoosimaisesti, että miltei pillahdan itkuun. Ja tarvitaan tähän ohjaaja (Enrico Stolzenburg), loistava teksti (Henriikka Himma), äänisuunnittelu (Kristian Ekholm), tila- ja valosuunnittelu (Jani-Matti Salo), kuvat, videot (Frank A. Unger). Koko paketti. Siinä se sitten on.

Hanna Helavuori, Teatterin tiedotuskeskuksen johtajaEnnen Kiasma-teatterin esityskauttaan URHO on tutkinut dokumenttimateriaalia muuttaen sitä esitysinterventioiksi ja lyhytelokuviksi. URHO on nähty talven mittaan Kiasmassa vierailemassa Esityskomposti-tapahtumassa, avaamassa Tosi kyseessä -kokoelmanäyttelyn sekä kutomassa kaulaliinaa itsenäisyyspäivän alla. Kooste URHOn toiminnasta on nähtävillä Kiasma-teatterin lämpiössä 17.4. saakka.

Työryhmä: Kristian Ekholm, Henriikka Himma, Carl Knif, Anna-Emilie Lindberg, Alma Pöysti, Jani-Matti Salo, Enrico Stolzenburg, Petri Tuominen, Frank A. Unger.
Esityskielet: suomi, ruotsi, italia

www.urhourho.com

Tapahtumasivu Facebookissa