Tšehov-konsepti. Kuva: Ella Tommila

Tšehov-konsepti. Kuva: Ella Tommila

Tšehov-konsepti

Tšehov-konsepti on esitys, joka käsittelee Tšehovin esittämistä tänään.

Mitä Tšehov tarkoittaa draaman jälkeisessä teatterissa? Millainen olisi Tšehovin teksteistä tehty käsitteellinen esitys? Entä jos Lokkiin suhtauduttaisiin – ei näytelmänä – vaan tekstinä, kuvina, kasana paperia tai performanssina? Työryhmä on kokoontunut lukemaan Tšehovin tekstejä ja pohtimaan kaipuuta, ajan kulumista, eurooppalaista realismia ennen ja nyt. Lähtökohtana ovat Tšehovin tekstit, niiden herättämien ajatusten peilaaminen tähän aikaan, 2010-luvulle.

Esityksessä Tšehovia käsitellään realismin ja nostalgian kautta. Näyttämökuvana Tšehoviin liitetään usein kuisti, pitsiverhot ja loputon teen juominen, aika kuluu ja ihmiset huokailevat. Tšehoviin liitetty teatterikäsitys edustaa nostalgiaa: kokonaisia henkilöhahmoja, juonen ja tarinan ehjää logiikkaa. Omana aikanaan Tšehov on edustanut realismia. Nykyään realismiksi mielletään uutiskuvaston taukoamaton kuvavirta ja informaatiotulva. Mitä tekemistä tällä realismilla on viime vuosisadan alun realismin kanssa?

Pilvi Porkola on esitystaiteilija, kirjoittaja ja tutkija. Parhaillaan hän tekee taiteellista tohtorintyötään ”Esitys poliittisen, dokumentaarisen ja henkilökohtaisuuden paikkana” Teatterikorkeakoulussa. Tutkimus käsittelee arkea ja taidetta, arkista tyylinä ja esiintymisen tapana sekä esityksen poliittisuutta tässä ajassa.

Konsepti ja ohjaus: Pilvi Porkola
Esitys: Niko Rajala, Sirja Sauros, Tuire Tuomisto ja Pilvi Porkola

Tšehov-klubi Kansallisteatterin Lavaklubilla 28.2. klo 20.