10 x 10 meters (EST): Human Forestry. Kuva: 10 x 10 meters

Esitykset ja esiintyjät

Anna Cadia & Paula Salminen: Merenneito Annabel ja surullinen Marjatta
- esityksellinen tutkimus katoavuudesta ja kuolemasta
ti 2.10. klo 10-14
ke 3.10. klo 10-14
to 4.10. klo 10-14
pe 19.10. klo 12-12.30

Salminen ja Cadia seurasivat neljän alle 6-vuotiaan tekemiä esityksiä usean illan ajan. Millaisia nuo esitykset olisivat toisaalla, muissa kehyksissä? Millainen esityksen hetki olisi aikuisten tekemänä? Millä logiikalla esitys toimii? Miten hetkellisyys ja katoavaisuus välittyvät? Voiko hallitsemattomuutta kopioida? Projektin ensimmäisessä vaiheessa näyttelijät koettavat toistaa kaiken lasten tekemän mahdollisimman tarkasti, liikeratoja ja valta-asetelmia myöten. Esitys voi olla mahdollisimman tarkka kopio alkuperäisestä, se voi tuoda simultaanina näkyviin alkuoperäisen dokumentin lasten esityksestä ja aikuisten version siitä, tai se voi mennä askeleen pidemmälle ja tehdä oman itsenäisen esityksen kopioitua kokonaisuutta laajentaen.

Anthony Champa (US): luentoperformanssi
pe 12.10. klo 18-19

Anthony Champa on Belfastissa, Pohjois-Irlannissa työskentelevä amerikkalaislähtöinen taiteilija. Hän tutkii historiaa, muistia, identiteettiä ja ulkopuolisuuden kokemusta elokuvan, valokuvien ja muiden arkistomateriaalien avulla.

Søren Dahlgaard (DK): Taikinamuotokuvia
pe 5.10. klo 18.30-21
la 6.10. klo 12-15

Tanskalaisen performanssi- ja kuvataitelijan Søren Dahlgaardin tapahtumallinen teos tekee museokävijästä taiteen tekijän. Osallistujia pyydetään asettamaan päänsä päälle kimpale leipävaikinaa. Dahlgaard valokuvaa mallin taikinan valuessa kasvoille. Näin syntyy muotokuva, josta puuttuvat identiteetin ilmeisimmät ääriviivat, mallin kasvot.

Valikoima kuvia esitetään Tosi kyseessä -näyttelyssä 2.11. lähtien. Perinteisen muotokuvan sijaan ne ovat dokumentteja muotokuvan tekemisen tapahtumasta. Taikinamuotokuvia on keskeneräinen prosessi, jonka tapahtumapaikkoina ovat Kiasman lisäksi olleet Tanska ja Malediivit, USA, Iso-Britannia, Israel ja Kosovo. Projektia ovat tukeneet Danish Art Council ja Nordic Travel Mobility Fund.

Eeva-Mari Haikala: An Attempt for Making of
to 18.10. klo 11-12
la 20.11. klo 11-13

Performanssi-tapahtuma An Attempt for Making of pohjautuu walesilaisen taidemaalarin Gwen Johnin (1876-1939) luonnoskirjoihinsa tallentamiin ajatuksiin taideteoksien tekemisestä. An Attempt for Making of tapahtuu kahtena eri päivänä. Ensimmäinen päivä on yleisölle avoin esitys- ja kuvaustapahtuma. Toisena päivänä esillä on näiden tapahtumien eri välinein toteutetut dokumentaatiot.

Otso Huopaniemi & työryhmä: love.abz
ke 10.10. klo 19-20.30
ke 17.10. klo 18-20.30

Love.abz:ta voi luonnehtia paremmin kirjoitus- kuin lukudraamaksi - tai sekä kirjoitus- että lukudraamaksi. Mitä jos draaman kirjoitus tapahtuukin esityksen aikana eikä ennen sitä? Demossa kokeillaan erilaisia solistisia osuuksia, jotka asettuvat myöhemmin kollektiivisen kirjoitusimprovisaatiomuodon rinnalle.
Esiintyjät: Otso Huopaniemi & Teemu Miettinen

Riikka Theresa Innanen: re-ANIMA-ted
su 7.10. klo 11
su 21.10. klo 11.30

Teos tutkii kehollisen havainnoinnin kautta eläinkunnan ja luonnon suhdetta ihmisen rakentamaan kulttuuriin. Se lähestyyt myös esitystaiteen konventioita ekologian näkökulmasta, rakentaen tilat ja tilanteet mahdollisimman sähköttömästi ja ekologisesti. Mielen orgaanisuuden rakenteista luodaan myös raamit teoksen koreografialle.

Teos kierrättää alun perin Outi Yli-Viikarille tehdyn sooloteoksen koreografin esitettäväksi, jolloin myös alkuperäiset ajatukset ja metodit, jotka jo kertaalleen muuttuivat tanssijan tulkitsemina, saa vielä uuden kompostoidun ja kierrätetyn kerroksen.

Työryhmä: Riikka Theresa Innanen (koreografia ja tanssi), Outi Yli-Viikari (alkuperäinen tanssija ja valmentaja)

Katri Kainulainen: nolla-nolla-nolla
ke 3.10. klo 11-14

"Poliisit kiinnostavat minua kauheasti. Tykkään poliiseista. En ole joutunut ikinä poliisin kanssa ongelmiin. Minulla on tosi usein hirväen turvaton olo. En tiedä, auttaisiko siihen se, jos olisin itse sinivuokko. Olen tutkinut POLAMKin hakuopasta. En usko, että läpäisisin poliisikoulun pääsykoetta."

Katri Kainulaisen esityksessä tutkitaan turvattomuuden- ja turvantunnetta hänen tekemiensä poliisiunivormujen kautta.

Simo Kellokumpu & Vincent Roumagnac (FIN/FR): Derivation # 3
la 13.10. klo 12-13
su 14.10. klo 10-14

Suomalais-ranskalainen taiteilijapari kutsuu sinut esityksiin Kiasmaan, jossa käydään läpi uudelleentulkitsemis- / johdannaisprosessi nykytanssiteoksesta Whiteout, joka tehtiin Suomen Kansallisbaletille 2010. Koska kyseessä on tekijänoikeuksiltaan tarkasti suojattu tanssiteos, käsittelee projekti tekijänoikeuksia koskevia kysymyksiä: voidaanko suojatun tanssiteoksen uudelleentulkintaa pitää tekijänoikeusrikkomuksena? Mitkä ovat nykytaiteilijan oikeudet, mistä koreografisen työn ainutlaatuisuus syntyy ja mitä esteettisiä rajoja tekijänoikeussuojaukselle määritellään? Esitystä on tukenut Ranskan instituutti Suomessa.

OHJELMA:
la 13.10.
klo 12-13 Derivation 1: Esiintyjä Simo Kellokumpu, ohjaus Simo Kellokumpu ja Vincent Roumagnac

su 14.10.
klo 10-12 Derivation 2: Raportti projektin osasta, joka esitettiin osana Transmediale11 -festivaalin Open Zone -ohjelmistoa Berliinissä sekä johdannaisen tekeminen.
klo 12-13 Derivation 3: Projektin avoimen haun kautta vastaanotettujen videoiden esittäminen & keskustelu
klo 13-14 Derivation 3: Projektin avoimen haun kautta vastaanotettujen videoiden esittäminen & keskustelu

Sari TM Kivinen: Textual Opera-Rations
pe 12.10. klo 13-20.30
la 13.10. klo 10-16

Textual Opera-Rations on Sari TM Kivisen itseään dokumentoiva performanssi, joka tapahtuu Kivisen havaintojen perusteella tuotettuna tekstinä. Esitys tuo oman, subjektiivisen kommentoinnin tässä tietyssä ajassa ja paikassa. Textual Opera-Rations on toiminnallinen tapahtuma, jonka tuotokset on mahdollista jakaa, muuntaa ja esittää myöhemmin.

Elina Latva: Kehosfääri
la 13.10. klo 13-18
la 20.10. klo 13-18

Kehosfääri on saanut innoituksensa kehojemme meille asettamista rajoituksista: loukkaantumisista, kivuista ja kulumista. Kehomme ovat muistoineen ja jälkineen ainutlaatuisia varastoja, dokumentteja siitä, mitä olemme eläneet. Kehosfääri-projektin kannalta kehon kiinnostavimmat ulottuvuudet ovat jotakin muuta kuin kiinteän lihan ääriviivoja ja maksimaalista suorituskykyä. Kehosfääri lähestyy ajassa hajoavia kehojamme lempeydellä ja uteliaisuudella.

Projekti on käynnistynyt kuluvana syksynä Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Peter Liversidge (UK): Proposals for Kiasma

Lontoolaisen taiteilija Peter Liversidgen (s.1973) kirja Proposals for Kiasma julkaistaan lokakuussa osana Esityskomposti-tapahtumaa. Kirja sai alkunsa syksyllä 2011, jolloin Liversidge vietti viikon Helsingissä tutustuen kaupunkiin ja Kiasmaan. Lontooseen palattuaan hän kirjoitti kehittelemänsä ehdotukset tiettynä määrättynä aikana keittiönpöytänsä ääressä vanhalla Olivetti Lettera 35 -kirjoituskoneella ja lähetti ne yksitellen Kiasmaan. Kirjeet ovat nähtävillä Kiasman 3. kerroksessa ja niistä tehty kirja on ostettavissa Kiasman pop-up -kaupasta 22,50 euron hintaan. Liversidge on tehnyt ehdotuksia (Proposals) yli kymmenen vuoden ajan erilaisille tahoille eri puolilla maailmaa, mm. Brysselissä, Miamissa ja Barcelonassa.

"I propose to use Uimastadion, the largest outdoor swimming pool in Helsinki, to store herring and potatoes. This will be a reinactment of the pool's use in the years immediately after the second world war."

Kiasman kirjahanke on osa Proposals3 yhteistyöprojektia Artsadminin (UK) ja Santarcangelo 12 Festival Internazionale del Teatro in Piazzan (IT) kanssa.

Mixing metaphors (UK): Ciao! Compost
to 4.10. klo 17-20
pe 5.10. klo 10-14 & 20-21
la 6.10. klo 10-14

Ciao! Compost on viimeisin osa kokeellisten esityksellisten kohtaamisten sarjaa eri taiteellisten ja esteettisten metodien rajapinnassa. Esitys elvyttää yksittäisten taiteilijoiden töitä suhteessa poetiikkaan, politiikkaan ja taidehistorian kerrontaan. Se myös pohtii kysymyksiä sellaisten taidemuotojen opmistussuhteista, uudelleen esittämisestä ja säilyttämisestä, jotka oman määritelmänsä mukaan kapinoivat säilyttämistä ja liikkumattomuutta vastaan.

Esiintyjät: Nastja Rönkkö, Anna Bunting-Branch & Kate Lepper

Katariina Numminen: Zoo - Eläimen katsominen
Work in Progress
to 11.10. klo 18-20
su 14.10. klo 15-17
ke 17.10. klo 15-17

Mitä ihminen näkee kun hän katsoo eläintä? Entä mitä jos ihmistä tarkkailee kuin eläintä, lupaa kysymättä? Millainen sosiaalinen tilanne eläintarhassa käynti on, miten aiuiset selittävät eläimiä lapsille? Mitä meistä kertoo se, miten eläimiä katsomme ja miten niistä puhumme?
Esiintyjät: Niina Hosiasluoma, Antti Jaakola, Kaisa Niemi, Irina Pulkka, Tuomas Tulikorpi & Sami Vehmersuo

Anna Nykyri
su 21.10. klo 14.30

Anna Nykyri käyttää erilaisia arkistomateriaaleja luodakseen dokumentaarisia elokuvia ja elokuvaa muistuttavia videoinstallaatioita. Teosten teemat ovat usein kehollisia, mutta myös poliittisia, kuten vallan ja kontrollin kysymykset, propagandan rakenteet ja piilotettu väkivalta. Teokset sisältävät tanssin kaltaisia ominaisuuksia: Nykyri pyrkii rakentamaan elokuvat niin, että ne vaikuttavat kuvien tanssilta, koreografin kädenjäljeltä. Esityskompostin aikana syntyvässä, luonnoksenomaisessa videoteoksessa Nykyri tutkii tanssielokuvan käsikirjoitusprosessia. Hän kerää tanssijoilda liikearkistomateriaalia esittämällä kysymyksen: "Mikä liikesarja on jäänyt kehoosi soimaan irrottamatta otettaan?"

Liisa Pentti: Mneemiset jäljet
pe 5.10. klo 19-20
la 6.10. klo 15-18
ti 9.10. klo 15-17

Mneeminen jälki on 1900-luvun alussa syntynyt, mm. Freudin teksteissä ilmenevä käsite, jolla tarkoitetaan muistiin painuneita, useimmiten tiedostamattomia tapahtumia, kokemuksia ja mielikuvia. Liike jättää myös jäljen, joka vähitellen nousee tietoisuuteen ja on merkki tulevaisuudesta.

Mneemiset jäljet syntyvät The Weight of My Heart -teoksen kompostoitumisen seurauksena. Teoksen muistiin säilötyt merkitykset purskahtelevat jälkinä, tekoina ja aikaa määrittävinä liikkeinä.

Konsepti & esitys: Liisa Pentti
Esillepano: Meri Ekola & Liisa Pentti
Valosuunnittelu: Meri Ekola
Äänisuunnittelu: Patrick Kosk ja Liisa Pentti

Elina Pirinen & Leo Honkonen: Luutarha
to 18.10. klo 19-20
pe 19.10. klo 15-16
la 20.10. klo 17-18

Tanssitaiteilija Elina Pirisen ja näyttelijä Leo Honkosen rohkeasti henkilökohtaisen duettoteoksen keskiössä ovat muistot. Näiden muistojen arkistona on ihmisruumis, jonka aarteita esiintyjät avaavat näyttämöllä liikkuen, laulaen ja puhuen. Taiteilijoiden väite on, että mitä henkilökohtaisempaa teoksen aines on, sitä laajemmin se voi avautua toisille. Luutarha antaa ajan ja paikan katsojille muistella ja peilata sellaisia olennaisia asioita heidän omasta historiastaan, jotka ovat vaikuttaneet heidän ruumiinsa rakentumiseen. Esiintyjät avaavat myös taiteilijaruumiinsa arkistoja ja väläyttävät hetkiä aiemmista töistään.

Erkki Pirtola: Great Performance Swingle
to 11.10. klo 17-18

"Performanssi on sitä, että riisutaan alastomaks ja voidellaan rasvaa päälle."

Erkki Pirtolan cut-up -kooste performansseista. Nopealeikkauksinen video esitystaiteen erilaisista tilanteista, sen koomisista ja vakavista piirteistä eri tiloissa, kaduilla ja luonnossa.

Pauliina Punkki & Jenny Tervakari: Instant documentary
ti 16.10. klo 10-13
ke 17.10. klo 15-18
to 18.10. klo 10-13
pe 19.10. klo 13-17

Tekijöiden lähtökohta on dokumentaation ja tekijän suhde. Kaikki perustuu valintoihin, siihen kuka katsoo, kuka tallentaa ja mitä tästä valitaan näytettäväksi. Dokumentaatio on aina dokumentoijan valinnan, tekniikan ja kykyjen armoilla. Instant documentary osoittaa, että dokumentointi on totena toteutumaton ja kuvallisessa kielessä harha.

Tuomo Rainio: Valotuksia
la 13.10. klo 10-12

Haluaisin tehdä kuvan, joka ei ole tallenne, vaan alati muuttuva ja hetkellinen. Live-esitykseni Valoituksia on yritys toteuttaa tuollainen kuva. Esitykseni tarkastelee digitaalikuvaa ja kuvallisuutta jatkuvassa valmistumisen tilassa. Digitaalinen kuva on olemukseltaan presentaatio, esitys, jonka näyttämönä toimii screen, näyttö. Kuvat ilmestyvät näyttämölle yllättäen, muuntuvat tarkkailevan katseen alla ja katoavat. Yksi kuva johtaa toiseen, joka peittyy kolmannen piirtyessä esiin.

Maija Reeta Raumanni: Muistio (arkistointitapahtumisia)
ke 17.10. klo 12-15

Muistio (arkistointitapahtumisia) on kolmituntinen luonnosmainen muistelu eräästä vuonna 2008 valmistuneesta sooloteoksesta. Muistiossa tätä teosta muistellaan tekstein, äänin, videokuvin, esinein ja piirustuksin. Muistio luo tilaan erilaisia tapoja arkistoida ja säilöä hetkellisyyttä, olemassaoloa sekä mennyttä aikaa.

ESITYSKOMPOSTIKLUBI
Juli Reinartz (DE): We are not in this together yet
pe 19.10. klo 19, Kiasman Seminaari-tila, vapaa pääsy

We are not in this together yet on Sex Pistolsin, Iggy Popin, Patti Smithin ja/tai The Ramonesin uudelleensyntymä. Sopimus on tämä: me soitamme musiikkia ja sinun on parasta tanssia! Teeskentelyt pois. itse asiassa ilta on lähempänä tai chitä kun uskotkaan. "Hyvä musiikki ei ole vain kuuloaistimus. Se on melkein kuin hallusinaatio."

Nora Rinne: Esitystaiteilijan työhuone
ke 3.10. klo 18-19
pe 5.10. klo 18-19
la 6.10. klo 17-18
ke 10.10. klo 10-11
to 11.10. klo 10-11
su 14.10. klo 14-15
to 18.10. klo 13-14
la 20.10. klo 13-14

Nora Rinne tarkastelee Esitystaiteilijan työhuoneessa esittävien taiteilijoiden työtä. Kuinka tietoa työprosesseissa välitetään, missä ja miten työ tapahtuu? Rinne on videokuvannut esittävien taiteiden tekijöitä työssään ja imitoi itse esityksessään kuvattaviensa työkehoja. Video ja taiteilijan keho dokumentoivat ja esittävät samaa tilannetta omilla tavoillaan.

Gregoire Rousseau (FR): Live Installation
pe 12.10. klo 20-20.45
ti 16.10. klo 12-17

Kuvataiteilija Gregoire Rousseaun työskentelyn lähtökohdat tutkivat visuaalista sisältöä esityskontekstissa. Live Installation -projekti näyttää sekä kokeellista, itse tuotettua videomateriaalia sekä radikaaleja ja avantgardistisia elokuvapätkiä mm. Godrardilta, Debordilta ja Fassbinderiltä. Elokuvien konteksti ja narratiivinen rakenne rikkoutuu ja sekoittuu Rousseaun, elektronisen muusikon Samuli Tannerin ja tutkija Sezgin Boynikin interventioihin.

www.rousseau.fi

Sounds Like Work: Avoin toimisto
2.-21.10.

Kimmo Modig ja Jenna Sutela työstävät avoimessa toimistossaan Sounds Like Work -tapahtumaa, joka järjestetään Kiasma-teatterissa 16.-18.11.2012. Heidän kokemuksensa taidetyöstä osoittavat että:
- Suomalainen taidemaailma on virkamiesmäistynyt. Rohkeus ja riippumattomuus ovat hukkuneet paperityöhön.
- Taidekentän ammatilliset määritelmät ovat murroksessa. Jokainen kentän toimija, ja kaikki sen sisällä tapahtuva toiminta, vaikuttaa taiteen sisältöihin.
- Siksi kaikkea taiteen nimissä tapahtuvaa työtä on tehtävä taiteilijan herkkyydellä.

Kun pyydät heiltä CV:n, saat protestilaulun.
www.soundslikework.biz

Terra - maata näkyvissä / vetäytymisen estetiikka
ke 10.10. klo 16-17.30
to 11.10. klo 15.30-17
pe 12.10. klo 15.30-17

Terra-työryhmä jakaa Esityskompostissa work in progress -materiaalia, joka on syntynyt löydetyssä maaseudun maisemassa. Työryhmä tutkii, miten maisema ja maa voidaan tuoda esitystilaan kaksiulotteisena elokuvana ja toisaalta samanaikaisesti kommentoivana tanssina: elokuva välittää visuaalisen kokemuksen tai dokumentaarisen jäljen maisemasta, josta tanssi ilmaisee kehollisia huomioita. Ekologisten valintojen ja esitystaiteen urbaanin luonteen törmäys liittävät työn kiinnostavasti nykykulttuurin keskusteluihin.
Työryhmä: tanssija-koreografi Jaakko Simola, valosuunnittelija Anna Pöllänen, elokuvataiteilijat Jaakko Ruuska ja Sanni Priha.

Esitystä on tukenut Alfred Kordelinin sivistysrahasto ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto.

Todellisuuden tutkimuskeskus: Utopiaverstas
ti-pe klo 14-17

Utopiaverstas pyrkii siirtämään esitystaiteen metodiikan arkielämän käyttöön. Verstaassa työskentelee joukko Todellisuuden tutkimuskeskuksen työntekijöitä, joiden tehtävänä on jalostaa Esityskompostissa esitettävästä materiaalita utooppisia työkaluja. Työkalut sopivat kelle tahansa ja lähes mihin tahansa tilanteeseen - käydessäsi Esityskompostissa voit ottaa ne käyttöösi vaikka saman tien!

UTOPIAVERSTAAN OSAT:

Toinen
2.10. klo 15-16
Toinen-projektissa näyttelijät ovat tutustuneet Ahmediin, joka on muuttanut Helsinkiin vuonna 2009 Bagdadista, Irakista. Tuire Tuomisto ja Jonna Wikström ovat haastatelleet Ahmedia, ja materiaalikatsauksessa kuullaan, mitä vallilalaisessa yksiössä on puhuttu.

Lasten valta
3.10. klo 14-17
Lasten valta tutkii lasten kokemusta vallasta ja sitä, millaisen todellisuuden lapset rakentaisivat, jos valta annettaisiin heille.

Rakkauden mysteerit
4.10. klo 14-16
Rakkauden mysteerit on esoteerinen koulu, jonka opetus luo kaunista maailmaa. Opetuksen lähtökohtana on Platonin dialogi Pidot, jonka kautta tutkitaan rakkauden ja eroottisen kauneuden suhdetta todellisuuden kokemiseen.

Utopiakonsultaatio
5.10. klo 15-17
Utopiakonsultaatio avaa uusia mahdollisuuksia ja näköaloja arkielämän keskelle. Tapahtumassa konsultoimme sekä Esityskompostin tekijöitä että kävijöitä - tule kokemaan itsesi uudesti ja rakentamaan uutta suhdetta taidemuseoon!

Museum of Goodwill
su 7.10. klo 12-14
pe 12.10. klo 14-17
su 14.10. klo 13-15
su 21.10. klo 13-14 (presentaatio)
Tule tekemään aktiivista hyvien tekojen museota! Voit varata henkilökohtaisen ajan tai tulla ryhmän kanssa. Puhutaan hyvän tekemisestä tänään ja mietitään, miten voit muuttaa omaa arkeasi hauskemmaksi. Voit valita oman tekosi museon arkistosta tai keksiä sen itse. Teot dokumentoidaan ja tallennetaan virtuaaliseen arkistoon. Halutessasi voit varata ajan: pilvi.porkola@teak.fi

UrbanUtopia
16.10. klo 14-17
UrbanUtopia tuo utooppisen laboratorion museon sisään. Tässä sessiossa otamme museon yhteiskunnallisena instituutiona tarkastelun kohteeksi ja kehitämme sille yhdessä uusia merkityksiä ja käyttötapoja.

Kohtaaminen
18.10. klo 14-17
Kohtaamisessa tutkitaan tilanteita, joissa ihmisten välinen yhteys syntyy eläimellisten vaistojen kautta. Tässä tapahtumassa vaistonvarainen käyttäytyminen ja esityksellisen tilanteen etäisyys risteävät ja luovat tilan utooppiselle kanssakäymiselle.

Toisissa tiloissa: Ylimuistoisten asioiden esittämisestä
la 13.10. klo 13-16

Kuinka esitys voi kutsua esiin asioita, joista ei ole säilynyt muistoa? Ylimuistoisuus on ollut Toisissa tiloissa -ryhmän kaikkien esityskokonaisuuksien yhtenä teemana: Aniarassa (2006) muisteltiin avaruuden tyhjyydessä ydintuhon hävittämää ihmiskulttuuria; Odradek-muunnelmissa (2007) kummitteli taustalla holokausti; Golem-muunnelmissa (2007) kummitteli taustalla holokausti; Golem-muunnelmissa (2011) etsiydyttiin takaisin luomisen tilaan. Esityskompostissa ryhmä palaa dokumenttien ja rekonstruktioiden välityksellä kyseisiin esityksiin tutkimaan ylimuistoisuuden ilmenemistä. Lisäksi toteutetaan miniprojekti, jonka teemana on muinoin puhutut, mutta ttänään unohdetut "kuolleet kielet". Tilaisuuteen haastetaan mukaan asiantuntija-apua kielitieteen ja runouden aloilta.

Tuntematon kaupunki: Luento paikkasidonnaisesta taiteesta
la 13.10. klo 11-11.30

Projektin taustalla on kuvataiteilija Erkki Soinisen Tuntematon kaupunki -työpajat osana Kuvateideakatemian opetusta 2005-2010. Yhdistys keskittyy paikkasidonnaisen taiteen monitaiteelliseen esiintuomiseen ympäristössämme. Nyt koettavan esityksen konseptin on rakentanut äänitaiteilija Petri Kuljuntausta ja hänen kanssaan esiintyy Erkki Soininen. Esitys on omistettu säveltäjä ja filosofi John Cagen muistolle, jonka syntymästä tuli 5.9.2012 kuluneeksi 100v.

Emmi Venna: This season I've been mostly
ke 10.10. klo 11-15
to 11.10. klo 13-15
pe 12.10. klo 13-15

Emmi Venna on työskennellyt usean eri taiteilijan kanssa intiimin tilan koreografisuutta käsitellen. Esityskompostissa on nähtävissä prosessissa esiin nousseita kehollisia purkauksia, joiden tallentaminen on alkanut muodostaa omaa assosiatiivista esityskokonaisuuttaan. Live-installaatio elää spontaanin, intiimin, esittävän, nimeämättömän, aistivan, maneerisen, kuorivan ja päälleliimatun liikkeen välillä. Intuitiivisesti toisiinsa liittyvät fragmentit ja tallenteet valottavat intiimiyden ja kehollisen maailmasuhteen kerrostumia kaikkine kirkkauksineen ja suttuisuuksineen.

Marja Viitahuhta: Spotlight
ke 10.10. klo 18-19
to 18.10. klo 15-16
pe 19.10. klo 18-19

Spotlight on samannimiseen tekstiin perustuva esitys, jonka puitteet ovat minimalistiset: esiintyjä, esiintymisalue ja spottivalo. Teksti, jota esiintyjä lausuu, on hitaasti auki kiertyvä, listan muotoon kirjoitettu lause, joka käsittelee esiintymistilannetta ja sen konventioita sekä esiintyjän ja yleisön välistä sujdetta, kasvaen ja muuttuen lopulta esiintyjän muistia koskevaksi suoritukseksi. Esityksestä on tehty useita eri versioita ja sen alkuoperäinen, pidempi versio on saatavilla esitystilassa luettavaksi. Esitys on englanninkielinen. Kesto: 10 minuuttia.

Inari Virmakoski, Elina Hartzell ja Anita Hillestadt (NO) sekä mahdollisia vierailijoita
la 20.10. klo 14-16

Kolme performanssitaiteilijaa tarkastelee, miten suuri merkitys muokkauksella on esitellessä performanssitaidetta näyttelyissä ja museoissa. Minkälainen tallenne sopii museoon tai minkälainen performanssi sopii tallennettavaksi museokäyttöön? Inari Virmakoski kertoo, minkälainen prosessi oli saattaa dokumentit kuntoon retrospektiivistä näyttelyä 2011 varten. Elina Hartzell kohtaa performanssin toisen kertomana ja toiselle tarinoituna. Anita Hillestadt selostaa, miten dokumentoitu performanssi saa uuden elämän musiikin kanssa.

10 X 10 (EST): Human Forestry
su 7.10. klo 14-17

Human Forestry käsittelee EU:n myötä imenneitä entisten itä- ja länsieurooppalaisten maiden riippuvuussuhteita: virolaisten maahanmuuttajien myötä viro,lainen köyhyys voidaan nähdä resurssina Suomelle, kun taas suomalainen sosiaaliturva tuo turvallisuutta virolaisille. Kahden valtion välinen kulttuurinen veljeys toimii siten siltana työvoimapoliittisiin tarkoituksiin. 10 x 10 -ryhmä käsittelee kulttuurisen yhteistyön pimeää puolta edustaen samalla taiteilijoiden biopoliittista statusta kansainvälisessä ja institutionaalisessa kontekstissa.

10 x 10 meters jäsenet:
Epp Kubu, Eva Labotkin, Mai Sööt, Villem Jahu, Tanel Rander, Andrus Lauringson

Esityskompostin päätöspäivä
su 21.10. klo 11-17

klo 11.30 Riikka Theresa Innanen: re-ANIMA-ted
klo 13 Todellisuuden tutkimuskeskus / presentaatio
klo 14 Esityskompostin yhteenveto: kompostitaiteilijoiden yhteinen liveperformanssi