/teatteri.nyt - Esityskomposti

Lokakuussa Kiasman kolmessa galleriatilassa muhii kuukauden mittainen esitysinstallaatio, Esityskomposti.

Esityskompostissa on nähtävillä noin kolmenkymmenen koti- ja ulkomaisen esitystaiteilijan, kuvataiteilijan ja teatterintekijän töitä. Museon aukioloaikoina tiloissa tapahtuu koko ajan: esityksiä, luentoja, performansseja, installaatioita, keikkoja ja harjoitteita. Nähtävillä on myös taltiointeja Kiasma-teatterin menneistä esityksistä.

Esityskomposti edeltää marraskuussa avautuvaa dokumenttiaiheista kokoelmanäyttelyä ja tuo siihen esittävän taiteen osion. Esityskompostin ytimessä on kysymys siitä, millä tavoin arkistoida ja dokumentoida esitystaidetta.

Projektin nimen mukaisesti kysytään samalla teosten elämänkaaren perään: Voiko esitystä museoida ja jos niin miten? Mistä eri dokumenteista esitys voi koostua, mikä on dokumentin rooli esitystaiteessa? Miten aiempien teosten dokumentit voivat toimia uusien esitysten raakamateriaalina? Millä eri tavoin faktan ja fiktion raja voi esityksessä häilyä?

Keskeisesti Esityskomposti tekee myös taidetyötä näkyväksi. Kuukauden ajan tiloissa sijaitsee myöhemmin syksyllä järjestettävän Sounds Like Work -festivaalin toimisto, jossa festivaalin kuraattorit Kimmo Modig ja Jenna Sutela työskentelevät. Nora Rinne tarkastelee videoteoksessaan esityksiä tekeviä taiteilijoita: missä tiloissa ja millaisin välinein, elein ja sanoin heidän työnsä tapahtuu ja tietonsa työryhmissä välittyy.

Kolmella galleriatilalla on jokaisella oma tehtävänsä Esityskompostissa: Yksi on tyhjä, uusille esityksille ja kokeiluille, varattu tila. Toinen on kohtaamisille varattu tila. Ja kolmannessa komposti on jo maatumisen tilassa: tila on arkisto, jonne kasautuu jälkiä menneistä esityksistä ja syntyy uutta.

Esityskompostin suunnittelutyöryhmän muodostavat taiteilijat Saara Hannula, Tuomas Laitinen, Elina Latva, Kimmo Modig, Nora Rinne ja Jenna Sutela sekä Kiasma-teatterilta Jonna Strandberg. Suunnittelutyöryhmän taiteilijat toimivat tilassa myös yleisöä opastavina museovalvojina.

Esitykset ja esiintyjät »