Valituskuorot

DemoKeskiviikot

Screening II / 99YEARS OF MY LIFE, Valituskuorot

Syksyn DemoKeskiviikoissa keskitytään videotaiteeseen. Näytökset ovat maksuttomia ja ovat osa Kiasman ilmaisiltojen ohjelmaa.

Marja Mikkonen
99YEARS OF MY LIFE, 2003
33 min.

Marja Mikkosen (s. 1979) ohjaama lyhytelokuva perustuu neljän naisen tarinoihin, joista yksi on taiteilijan oma. Tarina kerrotaan minämuodossa ennakoituna pitkänä ja vääjäämättömänä elämänkaarena. Vuosi kerrallaan etenevä teos imaisee katsojan seuraamaan tarinan kulkua. Elokuvapätkien, still-kuvien, piirustusten ja animaatioiden varaan rakennettu kuvallisuus luo helpon samastumiskohteen erityisenä arjen arkistona. Tapahtumien "autenttisuutta" on korostettu tuomalla mukaan yksittäisiä havaintoja päiväkirjamaisina huomioina ja aistinvaraisina muistikuvina.

Tellervo Kalleinen (s. 1975) & Oliver Kochta-Kalleinen (s. 1971)
Chicagon, Singaporen ja Tokion Valituskuorot, 2008-2009.
25 min.

Taiteilijapari päätti kylmänä talvisena päivänä Helsingissä suunnata ihmisten energian muuhun kuin valittamiseen. Syntyi ajatus Valituskuorosta. Ensimmäinen kuoro koottiin Birminghamissa 2005 ja sen jälkeen kuoroja on perustettu ympäri maailmaa. Nyt projekti elää jo tee se itse -periaatteella taiteilijoiden nettisivullaan antamien yhdeksän askeleen ohjeistamana. Esiintyjiä on ollut lapsista laulun harrastajiin, opiskelijoihin, työkavereihin ja musiikin ammattilaisiin. Laulutaitoa ei välttämättä tarvita, vaan innostusta ja aiheita valittamiseen. Syitä marmatukseen löytyy omasta kaupungista, naapureista, työstä ja rakkauselämästä - elämän toistuvista pienistä ja suuremmista hankaluuksista. Kussakin kaupungissa paikallinen muusikko auttaa kappaleen teossa. Kuorot esiintyvät julkisilla paikoilla ravintoloista toreille ja rautatieasemille. Valittamiselle sanana löytyy eri kielissä eri määrä variaatioita. Valituskuoroissa laulamisen ilo ja julkinen huolien jakaminen yhdistyvät terapeuttisella tavalla.

yht. 55 min.