Kuva: Sari Tervaniemi

Kuva: Sari Tervaniemi

Sanna Kekäläinen: The Beast - A Book in an Orange Tent

Sanna Kekäläisen uusi teos saa ensi-iltansa Kiasma-teatterissa. The Beast – A Book in an Orange Tent on kärjistyksen ja katastrofin teos.

Näyttämön keskiössä on 1970-luvun kellanoranssi kupoliteltta.

Teltasta käsin näyttämö avautuu katsojalle muistin ja muistin merkityksen paikaksi.

Teoksen aihepiiri on yleismaailmallinen. Sisä- ja ulkopuoli, reuna- ja marginaali-identiteetit ja maailman poliittiset konfliktit limittyvät ihmisen mielenmaiseman kanssa.

Kekäläinen, the beast, draaman esittäjä (protagonista) eli tapahtuman subjekti, tarkastelee maailmaa kärjistyksen ja katastrofin näkökulmasta.

Mutta teltta on myös stanza, "huone", runouden ja taiteen perinteinen yksikkö.

Väitetään, että länsimaiseen runouteen stanzan käsite on tullut klassisesta arabiankielisestä runoudesta. Siinä sen nimi oli bait, teltta, ja sillä tarkoitettiin erityisesti sitä säkeistöä, jossa ilmaistiin halun kohde.

The Beast aloittaa kahden teoksen kokonaisuuden. The Beast on kärjistyksen ja katastrofin teos. Sitä seuraava, vuonna 2013 valmistuva The Beauty, on kauneuden teos.

Kekäläinen tunnetaan kokeellisista, jopa kiistellyistä teoksista, joilla on ollut suuri merkitys suomalaisen nykytanssin kehitykseen aina 1980-luvulta lähtien. Hänen koreografioissaan poeettinen ja konseptuaalinen ajattelu yhdistyy vahvaan fyysiseen liikekieleen. Vuonna 1996 perustettu Kekäläinen & Company yhdistää tanssia muihin taidemuotoihin ja pyrkii kokonaisvaltaiseen näyttämötodellisuuteen.

Koreografia, kokonaiskonsepti, teksti ja tanssi: Sanna Kekäläinen
Koreografin assistentti: Lilja Lehmuskallio
Mediataide: Sini Haapalinna
Valosuunnittelu: Heikki Paasonen
Valokuvaus: Sari Tervaniemi
Graafinen suunnittelu: Oona Airas
Tuotantovastaava: Lilja Lehmuskallio
Tiedottaja: Johanna Lassy
Tuotanto: Kekäläinen & Company / Kiasma-teatteri. With support from Dansens Hus, Stockholm.

www.kekalainencompany.net