Pikseliähky 2010, kuva: Windowfarms Project - Nicholas R. Clark

Pikseliähky 2010

Pikseliähky (Pixelache) on Pohjoismaiden suurin vuosittainen elektronisen taiteen festivaali.

Pikseliähky on taidetta, designia, teknologiaa ja tutkimusta yhteen tuova kokeilulaboratorio, jonka ohjelmistosta suurin osa esitetään yleisölle ensimmäistä kertaa. Kiasmassa järjestettävän ohjelman lisäksi festivaali levittäytyy ympäri Helsinkiä näyttelyiden, klubien, työpajojen ja seminaarien muodossa. Festivaalin teemat ottavat myös kantaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Kiasma-teatterissa esitetään kaksi musiikkiteosta, jotka perustuvat ihmisen kehon sisäisiin ääniin ja rytmeihin. Heart Chamber Orchestra on muusikoiden omiin sydämenlyönteihin perustuva teos, jonka itävaltalainen duo Terminalbeach (Erich Berger & Peter Votava) esittää yhdessä kahdentoista klassista instrumenttia soittavan muusikon kanssa. Jokaisen muusikon edessä on tietokonenäyttö, jolta he lukevat heidän oman pulssinsa perusteella muuttuvan sävellyksen. Pikseliähkyssä saa ensi-iltansa myös Ona Kamun uusi teos Elektromys, jonka päämateriaalina ovat hermoratamittauksessa rekisteröidyt lihaksen sähköisen toiminnan äänet.

Kiasman Mediateekin näyttely esittelee ensimmäistä kertaa Suomessa yhdysvaltalaisen Golan Levinin teoksia. Golan Levin on elektronisen taiteen professori Carnegie Mellon Universityssä, hänen interaktiiviset teoksensa ovat leikkisiä, visuaalisia maailmoja jotka reagoivat yleisön ääniin, liikkeisiin tai kasvojen ilmeisiin. Carnegie Mellonista Pikseliähkyn vieraaksi saapuu myös robotiikan tutkijoita, jotka ovat taiteilija Axel Straschnoyn kanssa toteuttaneet teoksen New Artist. Keravan taidemuseossa esiteltävä teos koostuu kahdesta robotista – toinen robotti tekee performanssitaidetta ja toinen katsoo esitystä.

Kiasman aulan Taka-ikkunassa nähdään yhdysvaltalaisten Britta Rileyn and Rebecca Brayn suunnittelema projekti Window Farms, hydroponinen ikkunapuutarha, joka rakentavat kierrätys- ja erikoismateriaaleista Mikko Laajola, Andrew Paterson, Niko Punin ja Ulla Taipale. Tämä installaatio on osa Herbologies / Foraging Networks -ohjelmakokonaisuutta, joka tutkii yrtteihin ja keräiltävään ruokaan liittyvän perinnetiedon ja digitaalisen kulttuurin kohtaamista.

Tarkemmat tiedot Pikseliähky 2010 -ohjelmistosta löytyvät osoitteesta http://www.pixelache.ac sekä http://www.pixelache.ac/helsinki/pixelversity/feb-20-21-participate-in-windowfarms-finland/

Pikseliähkyn aloitteesta on syntynyt kansainvälinen festivaalien verkosto, Pixelache Network, johon kuuluvat tällä Pixelvärk (Tukholma), Piksel (Bergen), Pikslaverk (Reykjavik), Mal au Pixel (Pariisi), PixelIST (Istanbul), Pixelazo (Santa Marta, Kolumbia) ja Afropixel (Dakar, Senegal).

Lisätietoja osoitteessa network.pixelache.ac.