Pavlovan koe (Veli Lehtovaara)

Pavlovan koe

Pavlovan koe on paitsi esitys, niin nimensä mukaisesti nimenomaan koe. Se on kolmen esiintyjän ja yleisön keskelle rakennettu aistimuksellinen testikenttä, jossa keskeisiä tutkimusvälineitä ovat havainto, puhe ja ruumiintuntu.

Miltä tämä musiikki sinusta tuntuu?
Mitä näet, kun seisot siinä?
Miten minun sanani liikuttavat sinua?


Pavlovan kokeen work-in-progress -versio Pavlovan koe nro 1 nähtiin Kiasmassa viime vuoden /teatteri.nytissä, nyt on vuorossa ensi-ilta.

Kvasitieteellisen kokeemme aikana Kiasman ala-aulatiloissa nähdään ja kuullaan häivähdyksiä historian erilaisista tanssivista ruumiinkulttuureista. 1700-luvun valistuneesti sipsuttavan hovin, 1900-luvun ballerinan hallitun figuurin, 2000-luvun somaattisesti itsetietoisen kehon kautta pyritään artikuloimaan sitä moninaista ruumiillista merkityksellisyyttä, jota jokaisen ihmisen henkilökohtainen havainto työhypoteesimme mukaan jatkuvasti synnyttää.

Esityksen lähtökohtana on koreofonian käsite. Tämä itse keksitty termi viittaa tanssin tai tilan (kreikaksi ???e?a) ääneen puhumiseen (f???) - vastakohtana koreografialle, joka kirjaimellisesti ja historiallisesti tarkoittaa 'tanssin tai tilan kirjoittamista'. Pavlovan kokeessa tanssija Veli Lehtovaaran koreofoninen työ rakentuu välittömässä suhteessa Assi Karttusen cembalon ja Jone Takamäen japanilaisiten shakuhachi- ja hochiku-huilujen synnyttämiin äänimaailmoihin.

Pavlovan koe on jatkoa parivuotiselle, monitaiteelliselle ja -metodiselle tutkimusretkelle havainnon, puheen ja ruumiillistamisen maisemissa.

Esityksen tekijöistä:

Pauliina Hulkko on ohjaaja, dramaturgi, pedagogi ja taiteellinen tutkija. Hänen kokeelliset esityksensä rakentuvat erilaisista elementeistä, kuten tekstistä, äänestä, musiikista, liikkeestä ja valosta. Hän kutsuu niitä materiaaliseksi teatteriksi. Hulkon esitykset liikkuvat usein eettisen ja teknisen rajapinnalla. Viime aikoina hän on ollut kiinnostunut havainnon, kielen ja ruumiillisuuden suhdetta koskettavista kysymyksistä.

Veli Lehtovaara on tanssija ja koreografi, joka on juuri valmistumassa maisteriksi sekä Teatterikorkeakoulusta Helsingistä että arvostetusta P.A.R.T.S Research Cyclesta, joka toimii Brysselissä. Opiskelun ohella Lehtovaara on esiintynyt nykytanssin ja kokeellisen teatterin produktioissa Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Jone Takamäellä on uskomattoman värikäs historia niin musiikin kuin teatterin alalla. Hänellä on näyttelijän ja jazz-muusikon koulutus, joka vei hänet kansainväliselle musiikkiuralle. 80- ja 90-luvulla Takamäki työskenteli arvostettuna saksofonistina Suomessa ja ulkomailla. Sittemmin hän on erikoistunut ulkoeurooppalaisiin puhaltimiin, minkä seurauksena japanilaiset shakuhachi- ja hochiku-huilut ovat tänä päivänä Takamäen suurin inspiraation lähde.

Assi Karttunen on klassisen koulutuksen saanut muusikko ja Sibelius-akatemiasta valmistunut Musiikin tohtori. Lisäksi hän on tunnustettu Ranskan valistuksen asiantuntija. Karttusen taiteellinen työ ulottuu klassista ja nykycembalo-ohjelmistoa sisältävistä soolokonserteista ja -levytyksistä erilaisiin vaihtoehtoisiin ja kokeellisiin näyttämöteoksiin.

Äänisuunnittelusta vastaa Timo Muurinen ja valosuunnittelusta Heikki Paasonen Kiasma-teatterista.

Huom. 27.10.-3.11. esitys on peruttu sairastapauksen vuoksi!