Stairway to Heaven. Kuva: Carlos Albalá y Victor M. Fernández, Eugenio Merino

Lens Politica -festivaalin avajaiset

Lens Politica-festivaalin avajaisnäytöksessä nähdään David Segarran dokumentti Tuli Marmaran yllä.

Lens Politica on yhteiskunnallisen elokuvan, media-aktivismin ja nykytaiteen festivaali, jonka tärkein tavoite on toimia keskustelun avaajana ja innoittajana. Lens Politica on foorumi poliittiselle pohdiskelulle ja kantaaottavuudelle. Näkemyksiä vaihdetaan elokuvanäytöksissä, taidenäyttelyissä, paneelikeskusteluissa, seminaareissa ja työpajoissa. Festivaali järjestetään kuudetta kertaa.

Festivaalin avajaisnäytös pidetään perinteiseen tapaan Kiasma-teatterissa.

Tänä vuonna avajaisnäytöksessä nähdään David Segarran dokumentti Fuego Sobre El Marmara (Tuli Marmaran yllä). Segarra oli kameramiehineen paikalla 31. toukokuuta 2010 kun yhdeksän ihmistä sai surmansa Israelin joukkojen hyökättyä kansainvälisillä vesillä avustuslaivueeseen, joka yritti murtaa vuosia jatkunutta saartoa Gazan ympärillä. Mikä sai sadat vapaaehtoiset mukaan avustuslaivueeseen? Elokuvassa tavataan laivueessa mukana olleita aktivisteja ja journalisteja, ja kuullaan heidän vaikuttimistaan.

Ohjaaja David Segarra saapuu festivaalin vieraaksi ja on läsnä avajaisnäytöksessä. Segarra on Espanjassa syntynyt, nykyisin Venezuelassa asuva journalisti ja dokumenttiohjaaja. Hän raportoi Telesur-kanavalle Mavi Marmara -alukselta toukokuussa 2010. Segarra tunnetaan mm. Hugo Chavezia vastaan tehtyä vallankaappausta käsittelevästä dokumentista A coup and a letter (2009).

Avajaisnäytöksen alussa israelilais-ruotsalainen muusikko ja aktivisti Dror Feiler, joka esiintyy myös dokumentissa, esittää saksofonimusiikkia. Musiikkiesityksen kesto 15 min.

Lens Politica -festivaali 16.–20.11.2011
Lisätietoa festivaalista ja sen ohjelmistosta: www.lenspolitica.net