Toisissa tiloissa, Golem-muunnelmia

Toisissa tiloissa, Golem-muunnelmia

Toisissa Tiloissa, Golem-muunnelmia

Golem-muunnelmia on esitys luomisesta: sen materiasta, tekniikasta sekä luoduksi tulemisen kokemuksesta. Esitys pohjaa juutalaiseen mystiikkaan, jonka mukaan jumalan luomistyöhön syventynyt ihminen voi saada kyvyn herättää henkiin elotonta materiaa.

Euroopassa myytti on antanut aiheen kuuluisalle tarinalle, jonka mukaan hurskas prahalainen rabbi Löw herätti henkiin yli-inhimilliset voimat omaavan savijättiläisen suojelemaan paikallista juutalaisyhdyskuntaa kristittyjen vainolta. Lopulta Golem kuitenkin ryöstäytyi luojiensa kontrollista ja kääntyi yhteisöään vastaan. Golemia on pidetty esikuvana moderneille supersankareille.

Toisissa tiloissa -ryhmä on valmistanut sarjan muunnelmia, joissa lähestytään kokemuksellisesti erilaisia 'goleemisia' ilmiöitä. Kuinka Golem-myytti vaikuttaa tässä ajassa ja jokapäiväisessä

elämässämme? Taivas on laskeutunut maan päälle; syntymän ja kuoleman raja on tullut ihmisten yhteiseksi asiaksi. Mutta hallitsemmeko me tuota rajaa, osaammeko elää sillä? Golem-muunnelmia on näkymätön spektaakkeli, jossa lähestytään yhdessä kuvittelukyvyn ylittäviä mutta meitä kaikkia silti koskevia asioita.

Golem-työryhmä:
Esiintyjät: Janne Björklöf (valot), Esa Kirkkopelto, Lauri Kontula, Janne Martinkauppi (äänet), Heli Meklin, Iivi Meltaus, Piia Peltola, Jaakko Ruuska, Ilmari Säävälä, Paula Tella, Taneli Viitahuhta (äänet)
Kankaan leikkaus: Aleksi Linnamaa, kankaan ompelu: Paula Tella
Video: Lauri Kontula, Jaakko Ruuska

Kesto: noin 2h