Jan Ijäs, Sweet Mov(i)e

Toden näköistä -dokumenttielokuvaviikonloppu

Onko elokuva taidetta? Onko dokumentaarisuutta käyttävä videotaide dokumenttielokuvaa? Mikä on totta ja voiko sitä nähdä kameralla?

Dokumentaarisen elokuvan viikonloppu liittyy Kiasman "Tosi kyseessä - dokumentti nykytaiteessa" -näyttelyyn. Viikonlopun aikana nähdään näyttelyn teosten teemoja lähestyviä suomalaisia dokumenttielokuvia eri vuosikymmeniltä ja erilaisilla tekniikoilla toteutettuna. Animoituja, dramatisoituja, arkistomateriaalista koostettuja ja kokeellisia dokumenttielokuvia kommentoidaan myös tekijäkeskusteluissa näytösten jälkeen.

OHJELMA

Perjantai 22.2.

klo 15 TARINA, TODELLISUUS JA DOKUMENTAARIN OHJAAMINEN
Susanna Helke:American Vagabond, 2013, 90min. (suom. tekstitys)
Elokuva kertoo pienellä amerikkalaisella paikkakunnalla syntyneen homopojan kasvutarinan. Hyväksynnän etsintä, vanhempien ennakkoluulot ja kapina ajavat Jamesin pois kotoaan, mutta pakomatka ei voi jatkua ikuisesti. Mitä tapahtuu periamerikkalaiselle perheelle, johon syntyy lapsi, joka edustaa kaikkea sitä, mitä eniten pelätään?

klo 18 K-18 DOKUMENTAARI
Jan Ijäs: Sweet Mov(i)e, 2010, 3min., Solitude in Year Zero, 3min., Two Islands, 6min.
Ilppo Pohjola: Daddy and the Muscle Academy, 1991, 55min. (eng.tekstitys)
Dokumenttielokuva lokakuussa 1991 kuolleen suomalaisen homotaiteilijan, Tom of Finlandin, elämästä ja taiteesta.

Lauantai 23.2.

klo 12 ANIMOITUA TOTTA
Miia Tervo: Lumikko, 2009, 20min. (eng. tekstitys)
Ei ole väärin haluta rakkautta, pitää vain tietää mistä etsiä.

Marika Väisänen: Sylistä syliin, 2008, 15min.
9-vuotiaan Oonan vanhemmat ovat eronneet ja asuvat eri paikkakunnilla. Oona matkustaa yksin junalla kahden kodin väliä. Joskus rasittavakin junamatka on välttämätön, jotta suhde kumpaankin rakastavaan vanhempaan säilyy.

Marjut Rimminen: Some Protection, 1988, 9min. (Kieli: englanti)
Marjut Rimisen toinen Englannissa ohjaama animaatio, joka perustuu Josie O'Dwyerin tositapaukseen ja käyttää hänen omaa ääntään. Elokuva osoittaa, miten tuhoisa vaikutus pidätyksellä on nuoriin tyttöihin, jotka suljetaan laitoksiin "oman turvallisuutensa tähden".

Marjut Rimminen & Päivi Takala: Sydämeen kätketty, 2007, 70min. (eng. tekstitys)
Sodan kuluessa syntyi paljon lapsia. isät palasivat rintamalta ristiriitaisin tuntein. Tarina nuoren tytön muistikuvista lapsuudesta sodan jälkeisessä Suomessa. Lapsen maailmassa vanhemmat ovat autoritäärisiä, pelottavia ja etäisiä. Vasta kuusikymmenluku toi vapautuksen kaikista auktoriteeteista.

klo 15 KAMERAN PAIKKA
Lasse Naukkarinen:Taiteilijaelämää, 1999, 59min. (eng. tekstitys)
Elokuva kertoo taiteellisesti lahjakkaan Esa-pojan kohtaamisista värien, eri materiaalien ja ympäröivän luonnon kanssa. Lapsen luonnollista kauneudentajua ja intohimoista tekemistä seurataan Esan elämässä kolmivuotiaasta seitsenvuotiaaksi, kouluun menoon saakka. Kuvausten myötä on kiteytynyt ajatus: oikeastaan vain lapsi voi elää todellista taiteilijaelämää.


Visa Koiso-Kanttila: Isältä pojalle, 2004, 70min. (eng. tekstitys)
Dokumenttielokuva Isältä pojalle kertoo isän ja pojan välisistä suhteista sekä miehen ja isyyden malleista yhden suvun neljän miespolven kautta.

Sunnuntai 24.2.

klo 12 VANHASTA UUTTA
Pia Andell: Hetket jotka jäivät, 2005, 51min. (eng. tekstitys)
Arkkitehtipariskunta Ragnar ja Martta Ypyän eli Mirrin ja Y.n tarina vuosilta 1938-49 heidän omien kaitafilmiensä ja kirjeenvaihtonsa kautta. Elokuva sodasta ja rakkaudesta, ja kaipuusta.

Paul-Anders Simma: Antakaa meille luurankomme, 1999, 50min.
Tarina kahdesta luurangosta, jotka ovat lukittuina Anatomisen instituutin lasivitriineihin Oslossa. Mons Somby ja Aslak Haetta hirtettiin murhasta vuonna 1854. Herää kysymys, olivatko nämä miehet tavallisia murhaajia vai olivatko he kansallissankareita? Miesten sukulaiset vaativat luurankoja itselleen.

klo 15 TOISTON MAHDOLLISUUS
Mika Taanila: Kuuden päivän juoksu, 2013, 14min.
Elokuva kuvaa hengellistä harjoitusta mailin mittaisella radalla puistossa. Kuuden päivän juoksu on lähtöisin 1870-luvulta ja yksi rankimmista yksilölajeista. Kuuden päivän ajan kilpailijat juoksevat lähes nukkumatta, koko ajan yrittäessään saavuttaa mahdollisimman monta mailia.

Mika Taanila: Optinen ääni, 2005, 6min.
Toimistotekniikka vanhenee nopeasti. Vanhat konttorikoneet, tässä matriisiprintterit, muuttuvat tulevaisuuden musiikki-instrumenteiksi. Elokuva pohjautuu kanadalaisen [The User]:in sävellykseen Symphony # 2 for Dot.

Näytösten jälkeen keskustelua tekijöiden kanssa!

Dokumenttielokuvaviikonloppu Facebookissa