Correspondances. Kuva: Eric Boudet

Correspondances, Kettly Noël & Nelisiwe Xaba. Kuva: Eric Boudet

Kettly Noël & Nelisiwe Xaba, Correspondances

Correspondances:ssa nähdään kaksi voimakasta, itsenäistä ja uskomattoman hienosti tanssivaa naista. Teos puhuu globaalin nykynaisen rooleista ja naisen aseman vahvistamisesta – sekä ystävyydestä.

Teoksessa pohditaan globaalin ja lokaalin suhdetta; mobilisaatiota, immigraatiota ja kodin käsitettä. Ja sitä mitä tarkoitetaan kehitys-käsitteellä: voisiko se merkitä muuta kuin länsimaista mallia, evoluutiota kohti ’valmista’? Mitä tarkoittavat termit 'edetä' ja 'mennä taaksepäin' – yleisesti (Afrikassa ja Länsimaissa) sekä spesifimmin esitystaiteen kentällä? Löytyisikö tilaa toiselle mahdolliselle kehityksen mallille, jossa näitä termejä ei otettaisi itsestään selvinä ja joka mahdollistaisi oman (monikerroksisen) identiteetin ja erityislaatuisuuden säilyttämisen?

Osa ARS 11 -ohjelmaaKettly Noël on alun perin haitilainen tanssija-koreografi, joka on asunut vuodesta 1999 Malissa. Ennen sitä hän on elänyt Beninissä ja Pariisissa sekä tanssinut monilla eri eurooppalaisilla näyttämöillä. Malissa Noël tekee uraauurtavaa työtä nykytanssin koulutuksen ja ammattimaistamisen puolesta. Hän on perustanut Bamakoon oman Donko Seko -tanssikeskuksen ja toiminut tanssibiennaalin Danse l'Afrique Dansen taiteellisena johtajana. Noël näkee, että kulttuuri itsessään voi toimia kestävän taloudellisen kehityksen lähteenä ja keinona vähentää myös immigraatiota.

Nelisiwe Xaba on eteläafrikkalainen tanssija, joka on opiskellut tanssia Johannesburgissa ja Lontoossa. Vuonna 1997 hän liittyi Pact Dance Companyyn ja on sittemmin työskennellyt mm. koreografi Robyn Orlinin, kuvataiteilija Rodney Placen ja teatteriohjaaja Sophie Loucachevskyn kanssa. Vuodesta 2001 Xaba on toiminut myös koreografina.

Koreografia ja esitys: Kettly Noël, Nelisiwe Xaba
Lavastus ja puvustus: Joël Andrianomearisoa
Tekniikan vastaava: Christian Le Moulinier
Valosuunnittelu: Gilles Gentner
Video: Frédéric Koening
Musiikki levyltä: Jill Scott, Betty Carter, Blossom Dearie, Godspeed You! Black Emperor, Annie Lennox / Eurythmics, John Cage, Angedup
Tuotanto: Donko Seko,
Ranskan instituutti Suomessa / Institut français de Finlande
Kesto: 50 min.