Äänen lumo

Festival for New Sounds

Kiasma on mukana toteuttamassa äänilähtöiseen taiteeseen keskittyvää Äänen Lumo -festivaalia, joka tapahtuu tänä vuonna ensi kertaa. Järjestäjänä on Äänen Lumo ry.

Kiasma-teatteri:
12.11. klo 17:30 snd, Tony Buck & Magda Mayas
13.11. klo 14 Shinji Kanki: Sinfonia; Heidi Lind & Masi Tiitta; Hertta Lussu Ässä (Islaja, Kuupuu ja Lau Nau).

12.11 klo 17:30 snd, Tony Buck & Magda Mayas

Mark Fell ja Mat Steel perustivat housen, teknon ja kokeellisen musiikin inspiroimana snd:n Sheffieldissä 1998. Snd on esiintynyt laajalti ympäri maailmaa mm. Autechren kanssa. Duo tunnetaan tarkoin harkitusta estetiikastaan ja vaativista live-esityksistään, jotka voivat tuntua niin jyrkän vieraannuttavilta kuin lumoavilta.

Illan toisena duettona esiintyy Tony Buck & Magda Mayas. Australiasta peräisin oleva rumpali Tony Buck tunnetaan yhtenä maansa seikkailunhaluisimmista uuden musiikin ja improvisaation tekijöistä. Buckin tunnetuimpia orkestereita ovat The Necks -trio sekä Otomo Yoshihiden ja Kato Hidekin kanssa perustetty PERIL. Muutettuaan 90-luvun puolivälissä Eurooppaan, Buck on soittanut useiden uuden kotimantereensa kärkinimien kanssa. Buck tekee myös videoteoksia, joita on nähty live-konserttien lisäksi mm. Tokiossa, New Yorkissa ja Sydneyssä. Buck soittaa Glacial-triossa David Watsonin ja Lee Ranaldon kanssa sekä duetoi Axel Dörnerin ja Mayasin rinnalla. Buckin taidoille on ollut kysyntää mm. The EX-yhtyeen ja Corchestran riveissä.

Berliinissä asuva Magda Mayas on pianisti ja kuraattori. Hänen mielenkiintonsa kohteena ovat flyygelin fyysiset ominaisuudet niin sisältä kuin ulkoa. Hän päätti opintonsa Hochschule für Musik Hanns Eisler -koulussa Georg Graewe opettajanaan v. 2005. Mayas on tuonut esille piano-ilmaisun uusia mahdollisuuksia perustamallaan festivaalilla (www.tasten.org). Mayas soittaa yhdessä mm. saksofonisti Christine Sehnaouin ja sellisti Anthea Caddyn kanssa. Häntä on kuultu esimerkiksi John Butcherin, Peter Evansin, Annette Krebsin ja Thomas Lehnin rinnalla pitkin maailmaa.

www.myspace.com/tonybuckandmagdamayas

13.11. klo 14 Shinji Kanki: Sinfonia; Heidi Lind & Masi Tiitta; Hertta Lussu Ässä (Islaja, Kuupuu ja Lau Nau).


Lauantaina 13.11. Kiasma-teatterissa kuullaan kolme Äänen Lumon tilaamaa teosta. Säveltäjä Shinji Kankilta kuullaan Sinfonia, jonka esittää Kankin kokoama taiteilijoiden sinfoniaorkesteri. Und Er Libet -ryhmästä tunnetut äänisuunnittelija Heidi Lind ja säveltäjä Masi Tiitta valmistavat uuden äänilähtöisen esityksen. Uuden musiikin kärkitekijät Islaja, Kuupuu ja Lau Nau tekevät Kiasma-teatteriin esityksen Hertta Lussu Ässä -nimellä.

Kiasma-konserttien lisäksi festivaalilla on teoksia, esityksiä ja keskusteluja mm. Mediateekissä ja Orion-elokuvateatterissa, taiteilijoina mm. Bob Levene, Anna Friz, Jan Aderzén, Florian Hecker ja Tommi Keränen.

Festivaalin ohjelmisto ja paikat tarkentuvat syksyllä osoitteessa www.aanenlumo.fi

Äänen Lumo -festivaalin taiteellisena johtajana toimii Kimmo Modig.