Veitset

Veitset kuvasarja liittyi laajempaan kokonaisuuteen, jolle Jouko antoi yläotsakkeen Finnish View. Sarjaan kuuluivat myös mm. Crashed Cars, Blue and White I-VIII, kuvia suomalaisten ”unelmakodeista” asuntomessuilta, Anonymous, kuvia kasvonsa huppuun peittäneistä ihmisistä sekä Dogs. Näiden lisäksi saman otsakkeen alla kulkevat pidätyssellien seiniin piirretyt tai ripustetut kuvat, reiät heroiininkäyttäjien vaatteissa tai rankan elämän jälkeensä jättämät arvet, mutta toisaalta myös edellä kuvatut maisemakuvat Landscapes

OD Helsinki -sarja oli syntynyt yhteistyössä poliisin kanssa, joka oli luovuttanut Joukolle tietoja julkisilla paikoilla tapahtuneista kuolemista. Nyt hän päätti olla jälleen yhteydessä poliisiin ja pyytää lupaa perheväkivalta-aseiden kuvaamiseen. Nämä hyytävän karut kuvat hän halusi ripustaa asuntomessuilla kuvaamiensa unelmatalojen rinnalle kertomaan tarinaa suomalaisen unelman kääntöpuolesta. Tämän hän sitten toteuttikin Taidehallin näyttelyssä.

Blades-sarjaa ei näin ollen (minun mielestäni) koskaan edes ollut tarkoitettu itsenäiseksi sarjaksi, vaan ikään kuin elimelliseksi osaksi Finnish View -teossarjaa. Toki ne kantavat myös omaa tarinaansa, mutta niiden vaikutus korostuu muiden samaan kokonaisuuteen kuuluvien sarjojen rinnalla - ja erityisesti juuri talokuviin liitettynä. Näin Joukokin sen mielestäni näki ja koki.

Jaana Novitskij