Nuoret sankarit

Tutustuin Joukoon kun hän oli juuri saanut Nuori Suomi -palkinnon kuvillaan Nuoret sankarit. Muistan hänen olleen hyvin ylpeä ja onnellinen saamastaan huomionosoituksesta.

Jouko kertoi usein tarinoita nuorista, joita oli tavannut festareilla ympäri Suomea ja ikimuistoisista kuvaustilanteista heidän kanssaan. Hän ei koskaan halunnut ”ohjata” näitä kuvaustilanteita, vaan ne syntyivät aina spontaanisti, nuorten omasta toiveesta tulla nähdyksi ja ikuistetuksi juuri siinä kunnossa ja sellaisina kuin olivat. Jouko kertoi, kuinka pojat melkein aina halusivat pyllistää kameralle ja että näitä kuvia juuri siksi kertyikin aikamoinen määrä. ”Enhän mä voinut kuin kuvata sitä, mitä kundit halus itse itsestään näyttää”, Jouko naureskeli.

Jouko kertoi myös, että kun kuvat olivat esillä Vanhan galleriassa, monet kuvissa olleista nuorista kävivät katsomassa näyttelyn. He kiittelivät Joukoa ja olivat ylpeitä ”saavutuksestaan”. Jouko itse pohdiskeli, että ilmeisesti he pitivät omaa, kuvaushetkellä toisinaan jopa varsin hataraa kuntoaan, lähinnä hauskana vitsinä eivätkä olleet ollenkaan häpeissään siitä, millaisina kuvissa esiintyivät. Myös Jouko muisteli heitä kaikkia suurella lämmöllä.

Jaana Novitskij