Vanha ylioppilastalo, DIMI-O, 1971. Kuva: kuvaaja tuntematon, Erkki Kurenniemen arkisto, Kuvataiteen keskusarkisto

Erkki Kurenniemi

Kohti vuotta 2048 | 1.11.2013 – 2.3.2014

Erkki Kurenniemi on tallentanut ympäristöään vuosien ajan jatkuvasti, yksityiskohtaisella tarkkuudella. Taiteilijalla on visio vuonna 2048 verkossa esiteltävästä virtuaalipersoona Erkki Kurenniemestä, joka pohjaa kaikkeen Kurenniemen elämänsä aikana kokoamaan informaatioon kuten valokuviin, videoihin, päiväkirjoihin ja piirustuksiin, jotka syötetään virtuaalipersoonan mielikuviksi.

Kohti vuotta 2048 -näyttely esittelee suomalaisen elektronimusiikin pioneerin henkilökohtaista arkistomateriaalia ja varhaisia mediataideteoksia Kiasman kokoelmista. Näiden lisäksi näyttelyssä on mahdollisuus tutustua Kurenniemen suunnittelemiin DIMI-sähkösoittimiin.

Englantilainen musiikkihistorioitsija Simon Reynolds kuvailee kirjassaan Retromania - Pop Culture’s Addiction with Its Own Past Kurenniemeä Karl-Heinz Stockhausenin, Buckminster Fullerin ja Steve Jobsin suomalaiseksi risteymäksi. Kurenniemi on myös matemaattisen musiikin teorian sekä tietokone- ja mediakulttuurin uranuurtaja Suomessa. Hän suunnitteli ja rakensi ensimmäiset elektroniset soittimensa jo 1960-luvun lopussa.

Kurenniemi lahjoitti suuren osan laajasta arkistostaan Kuvataiteen keskusarkistolle vuonna 2006. Tämän aineiston pohjalta on koottu Erkki Kurenniemi -sivusto, joka tarjoaa laajalle käyttäjäkunnalle tutkimusartikkeleista koostuvan julkaisun Erkki Kurenniemi – A Man From the Future, sekä mahdollisuuden tutustua Kurenniemen ajatuksiin ja uran keskeisiin vaiheisiin alkuperäistekstien ja kuva-aineiston kautta.

Marraskuun Pneuma-tapahtumassa Kiasma-teatterissa esitetään elokuvien lisäksi akustisille soittimille sovitettuja Kurenniemen säveltämiä kappaleita.
 

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Kuvataiteen keskusarkiston ja Helsingin yliopiston musiikkitieteen oppiaineen kanssa.