Missä on missä?, 2008

Teoksen aiheena on kolonialismi ja kahden erilaisen kulttuurin läsnäolo. Sen lähtökohtana ovat tositapahtumat 1950-luvun lopun Algeriassa. Algeria oli tuolloin Ranskan alusmaa ja kävi pitkää itsenäisyystaistelua (1954–62). Tilanne oli erittäin väkivaltainen sekä vastarintaliikkeen jatkuvien hyökkäysten että Ranskan hallinnon tiukkojen vastatoimien vuoksi. Reaktiona ranskalaisten raakuuteen kaksi algerialaista poikaa tappoi ystävänsä, samanikäisen ranskalaisen pojan. Tapauksen on kuvannut filosofi Frantz Fanon kirjassaan Sorron yöstä.

Teoksessa on kolme päähenkilöä: Adel ja Ismael, murhan tehneet arabipojat, sekä eurooppalainen runoilija, nainen. Tarina alkaa nykyhetkestä, kun Kuoleman hahmo astuu runoilijan kotiin. Runoilija käsittelee ja hahmottaa Kuoleman avustuksella tapahtunutta. Hän pohtii kahta eri uskontoa ja kulttuuria, syyllisyyttä ja samankaltaisuutta sekä ajan ja historian olemusta. Vähitellen keskiöön nousee poikien puhe ja heidän tekonsa väistämättömyys syineen ja seurauksineen.

Installaatio perustuu historialliseen tositapahtumaan, mutta taiteilija painottaa, että pääosassa on tapahtumien suhde nykypäivän tilanteeseen Euroopassa. Miten historia on läsnä meidän arkipäivässämme? Kuinka Ranskan historia on Euroopan historiaa ja meidän historiaamme? Mikä kuuluu meille, ja mihin meidän maamme tai alueemme päättyy? Voiko tapahtuma olla osa aikaamme ja kuka sitä saa tulkita?