Pauliina Turakka-Purhonen, Lucia, 2013. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Pauliina Turakka Purhonen

Pauliina Turakka Purhosen (s. 1971) ommelluissa veistoksissa arkinen ja pyhä sekoittuvat toisiinsa. Monet hahmoista muistuttavat todellisia ihmisiä – usein taiteilijaa ja hänen lähipiiriään – mutta teosten taustalla ovat historialliset ja uskonnolliset kuvatyypit.

Lucia viittaa Pyhän Lucian legendaan. Vartija sai innoituksensa sikstiiniläiskappelin freskosta, jossa syntiinlankeemus (naishahmoinen käärme) ja paratiisista karkotus (enkeli ja miekka) on yhdistetty samaan kuvaan. Ex paradiso -reliefi viittaa paratiisista ulos astumiseen. Keskiaikainen kuolemantanssiaihe on ollut lähtökohtana veistossarjalle Danse macabre. Mörkö itse kolmantena pohjautuu kuvatyyppiin Pyhä Anna itse kolmantena, johon on kuvattu Jeesus-lapsi, Neitsyt Maria ja Marian äiti Anna. Keramiikkaveistosten sarja Laulu sisarelle vie lapsuusmuistoihin ja on omistettu yhdelle taiteilijan siskoista.

Pauliina Turakka Purhonen tunnetaan myös maalauksistaan ja piirroksistaan, joissa hän kuvaa realistiseen tyyliin itseään ja läheisiään sekä työhuoneen ja kodin yksityiskohtia.

Lue lisää: Pehmeät pyhimykset