Art & Virtual Reality

26.05.2017 - 27.05.2017
Kiasman ARS17-näyttelyn tunnus.

Pe 26.5. – la 27.5.
Vapaa pääsy

Tapahtuma esittelee virtuaalitodellisuutta taiteilijoiden käytössä sekä tarjoaa mahdollisuuden kokea VR-teoksia Kiasman Seminaari-tilassa.

OHJELMA

Perjantai 26.5.
14:00 – 16:00 Puheenvuoroja Kiasma-teatterissa

Johdantopuheenvuoro: VR:n historiaa, mahdollisuuksia ja tulevaisuudennäkymiä / Tuukka Takala, Dsc Researcher, Aalto University
Axel Straschnoy, ARS+ -taiteilija
Synes Elischka, Ego Cure VR-elokuvan ohjaaja, Aalto-yliopisto
Rachel Rossinin videotervehdys, ARS17-taiteilija

Tilaisuus on englanninkielinen

 

16:00 – 20:00 VR-teoksia Seminaari-tilassa:

Synes Elischka: Ego Cure
VR-lyhytelokuva
Kesto n. 20min, kieli: englanti.
Näytökset aina tasalta ja puolelta, varaukset samana päivänä paikan päältä.

Axel Straschnoy: Etsivä – The Detective
Kesto: 11min, kieli: suomi ja englanti

New Musem: Artists’ VR, online exhibition
Tarjoamme mahdollisuuden kokeilla VR-applikaatiota joko lainalaitteilla tai omalla puhelimella.

 

Lauantai 27.5.
11:00-17:00 VR-teoksia Seminaari-tilassa

LISÄTIETOA VR-TEOKSISTA:

VR short movie

Ego Cure, 2017

Ego Cure on Synes Elischkan ohjaama tarinallinen virtuaalitodellisuuselokuva, joka yhdistelee uudella tavalla elokuvakerronnan tekniikkaa, tietokoneanimaatiota sekä vuorovaikutteisuutta katsojan ja tarinan välillä. Teos venyttää elokuvan mahdollisuuksien rajoja tavalla, jota ei ole aiemmin tehty.

VR -kokemuksessa katsoja on osa tanssikoreografin kamppailua tämän luodessa uutta nykytanssin mestariteosta vastassaan joukko epämotivoituneita tanssijoita, vaativa tuottaja sekä mysteerinen kuraattori; päähenkilön samalla kohdaten omat sisäiset demoninsa. Tarinan maailmassa teknologinen kehitys ja luovan taiteen kaupallistaminen ovat kohdanneet lakipisteensä; taiteilijan epäonnistuessa tai kieltäytyessä toteuttamaan tilattu teos, on rahoittajalla oikeus irrottaa haluttu luovuus taiteilijan sisäisestä alitajunnan virrasta – käyttäen erityistä EGO CURE -laitetta.

”Taustani osana nykytanssikollektiivia vuodesta 2009 lähtien (alun perin elokuvatekijänä / mediataiteilijana, mutta melko pian päädyin esiintymään yhdessä ammattitanssijoiden kanssa) myötä monet tapahtumat käsikirjoituksessa perustuvat omiin kokemuksiini ja havaintoihini. 

Vahva omistautumiseni tähän teokseen juontaa juurensa näistä kokemuksista, mutta myös rakkaudestani epädogmaattiseen luomistyötapaan, joka usein kuuluu nykytanssiteosten rakentamiseen. Ristiriita on vahva elokuvateon strukturoituun tuotantotapaan. Tämä tuo luovan kamppailun paremmin esille ja helpottaa elokuvan katsojaa samaistumaan henkilöihin jopa ilman mitään aiempaa kokemusta itse aiheesta.” – Synes Elischka, ohjaaja

Ego Cure on Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen sekä Oblomoviesin yhteistuotanto.

Elokuva on osa tutkimusprojektia elokuvatuotannosta VR -tekniikalla tavoitteena kehittää elokuvakäyttöön laadullisesti sopiva Cinematic VR. Osana elokuvateosta käytetään Enactive Avatar -tekniikkaa, jonka avulla mahdollistetaan aikaan elävä, käyttäjään reagoiva fotorealistisesti tietokonemallinnettu hahmo oikeasta ihmisestä.

Ohjaaja: Synes Elischka
Tuottaja: Mikko Asikainen
Käsikirjoitus: Synes Elischka & Tom Saxman

 

VR-elokuva

Etsivä – The Detective
Axel Straschnoyn
virtuaalilaseilla katsottava VR-elokuva Etsivä (2017) kuljettaa katsojansa läpi Kiasman ARS17-näyttelyn. Teokset ja näyttelykokemus ovat kuitenkin jollakin tapaa erilaisia kuin paikan päällä. Mitä on tapahtunut? Lue lisää täältä!

New Museum, First Look: Artists’ VR -virtual exhibition
Tarjoamme mahdollisuuden kokea New Museumin julkaisema VR-teosten applikaatio. Virtuaalinäytely sisältää teoksia taiteilijoilta Peter Burr with Porpentine Charity Heartscape, Jeremy Couillard, Jayson Musson, Jon Rafman, Rachel Rossin ja Jacolby Satterwhite. Paikanpäällä on mahdollista lainata VR-laseja ja ladata applikaatio omalle puhelimelle (iOS 9 tai uudempi, Android 4.4 tai uudempi), tai katsoa teoksia tilassa olevilla laitteilla.