Kuva: VTM/KKA, Antti Kuivalainen. Alfredo Jaar, Miljoona Suomen passia, 1995.

Kiasman opastukset ja työpajat päiväkoti- ja kouluryhmille

Kiasmassa on keväällä 2014 kolme maksutonta opastuskonseptia: Happy Families -kierrokset yläkouluille ja lukioille, Kiasma-monsterin kierrokset päiväkodeille ja Kiasma-monsterin pelilliset kierrokset Helsingin ekaluokkalaisille. Lisäksi omalle ryhmälle on mahdollista tilata opastus tai työpaja.

 

Interactive Guided Tour "Happy Families" for high school and college students

The Interactive guided tour/ workshop is carried out as a simple role playing game where each participant observes artworks in an unconventional way, inspired by the children's card game ‘Happy Families’ and online computer role games during the exhibition of the internationally recognised artist Alfredo Jaar.

ARG - alternate reality games are an interactive role games that use the real world as a platform, here it is used as a means of discussing different character interpretation, interaction and perceptions of given topics through art works.

Guide of the tours/workshops is Edwina Goldstone who has a MA in Fine Art and works full time as a multidiscipline visual artist.
Duration: 1,5 hours
Target groups: High school students, College students
Group size: max 25 participants
Language: English
Aims, objectives and outcomes
• increase English language proficiency
• increased visual literacy
• increase critical thinking skills
• Develop respect for others’ diverse views and perspectives. By encouraging visitors to talk through their role character’s observations.
• To encourage visitors to engage deeply and personally with specific artworks /exhibitions
• To motivate interpersonal dialogue among visitors around a particular artwork or idea
• To provide feedback or useful information to staff about the object or exhibition
This kind of dialogue is something that visitors can continue to employ outside of the facilitated experience.

Cost: Free of charge. Limited amount of tours/workshops.Happy Families is a cross-cultural Babel workshop and it has been supported by Kone Foundation.
Reservations:
tel. 0294 500 500 (Mon-Fri 9am - 3pm), bookings@nationalgallery.fi.
Available dates for the tours: May the 14th at 10.15 am, May the 16th and 21st at 10.15 am and at 1 pm.

More information about the conceptpdf, 257 kb

 

Omatoiminen interaktiivinen Happy Families -kierros yläkouluille ja lukioille

Taiteilija Edwina Goldstonen Alfredo Jaarin näyttelyyn suunnitteleman Happy Families -kierroksen voi toteuttaa myös omatoimisesti. Kierroksella osallistujat tutustuvat taideteoksiin totutusta poikkeavalla tavalla, joka perustuu ”Hullunkuriset perheet” -korttipeliin ja verkossa pelattaviin roolipeleihin. Eri roolien tarkoitus on osoittaa, miten erilaiset mutta hyvin yleisluontoiset hahmot kokisivat taidenäyttelyn.

Voit toteuttaa pelin oman ryhmäsi kanssa, kun käytte Kiasmassa. Kierroksella tarvittavat materiaalit - noppa ja roolikortit sekä ohje - löytyvät Kiasman naulakolta.

Ohje: Interaktiivinen roolipelikierros omatoimiseen käyttöön yläaste- ja lukioryhmille

 

Kiasma-monsterin kierroksen pilottijakso päiväkotiryhmille (sisältää 15 minuutin intron ja omatoimiosuuden)
Päiväkotiryhmille (3-6-vuotiaat)

Mikä ihme on Kiasma-monsteri? Miltä tuntuu kun sata nauhaa silittää? Kuuntele. Mikähän se on? Muun muassa näitä kysymyksiä ratkotaan leikillisillä Kiasma-monsterin kierroksilla. Draamakierroksella liikutaan Tutkija-hahmon johdolla, joka pohtii lasten kanssa nykytaidetta ja lähettää ryhmät oman vetäjänsä kanssa tutkimaan tarkemmin Kiasma Hits -kokoelmanäyttelyn arvoituksia.

Tutkija opastaa n. 15 minuuttia ja lähettää ryhmän tutkimaan nykytaidetta omin päin.

Kiasma-monsterin kierroksesta tarjotaan keväällä 2014 maksuton pilottijakso 4.3.-28.5. tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 10.15, 10.45, 11.15, 11.45, 12.15 ja 12.45. Vain ennakkovarauksella! Yksi ryhmä/kellonaika.Ryhmän suosituskoko 15 lasta. Varaukset opasvarauksesta, p. 0294 500 500 (ma-pe klo 9-15).

Ohjeet kierroksen varanneelle ryhmällepdf, 8116 kb

Omatoimiosuuden ohjepdf, 4143 kb
Omatoiminen väritystehtävä päiväkodissa käytettäväksi: Kiasma-monsteripdf, 171 kb.

Lue lisää Kiasma-monsterin kierroksesta:
Blogiteksti Kiasma-monsterin kierroksella olleesta päiväkotiryhmästä.
Blogiteksti Kiasma-monsterin kierroksesta.

 

Tokaluokkalaisten taideretki: ekaluokkalaisten maksuttomat Kiasma-monsterin pelilliset kierrokset (sisältää n. 20 min ohjatun osuuden ja omatoimiosuuden)

Helsingin koulujen ekaluokkalaisille

Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Helsingin opetusvirasto, Musiikkitalo, Aalto ARTS ja Kiasma järjestävät yhteistyössä Tokaluokkalaisten taideretken pe 22.8.2014. Taideretki koostuu kaupunginorkesterin konsertista Musiikkitalossa ja Kiasman taidepajaosuudesta, joka toteutetaan Musiikkitalon ja Kiasman pihassa. Tapahtumaan kutsutaan kaikki Helsingin tokaluokkalaiset ja osallistujia tulee olemaan noin 3000.

Tapahtumaa edeltävät ekaluokkalaisten maksuttomat käynnit Kiasma Hits -kokoelmanäyttelyn Kiasma-monsterin pelillisellä kierroksella. Kierrokselle voi osallistua myös sellainen luokka, joka ei osallistu Tokaluokkalaisten taideretkeen.

Kiasma-monsterin kierrokset varataan opasvarauksestamme. Kierroksen ohjatun osuuden kesto on noin 20 minuuttia, jonka jälkeen ryhmä lähetetään omatoimiosuudelle. Varattavat ajat ovat torstaisin ja perjantaisin aikavälillä 6.3.-30.5. klo 10.15, 10.45, 11.15, 11.45 ja 12.15. Kierrokset tuotetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden kanssa.

Opasvaraus: p. 0294 500 500 (ma-pe klo 9-15), varaukset@kansallisgalleria.fi

Opettajan opas kierroksen varanneille ryhmillepdf, 1700 kb
Omatoimiosuuden ohjepdf, 573 kb

 

Opastusehdotuksia päiväkoti- ja koululaisryhmille

Moniaineinen opastus
Kaikille koululaisryhmille

Miten matikkaa ja musiikkia voi opiskella nykytaiteen museossa? Entäpä biologiaa, maantietoa tai kieliä? Opastuksella käydään läpi Kiasman näyttelyiden teoksia eri oppiaineiden näkökulmasta. Opastusta varattaessa voi esittää toivomuksia oppiaineista.

Arkkitehtuurikierros
Koulu- ja päiväkotiryhmille

Mikä tekee Kiasma-rakennuksesta museon? Kiasma-rakennus on aina ajankohtainen ja kiinnostava. Opastettu kierros arkkitehtuurin saloihin sopii kaikille ikäryhmille.

Nykytaiteen ABC-opastukset

Perusopetuksen vuosiluokat 1-2, sovellettavissa myös muille luokka-asteille

Mitä on nykytaide? Mistä on taideteos tehty? ABC-opastuksella tutustutaan nykytaiteen tekniikoihin ja materiaaleihin.


Opastuksella saa nykytaiteesta enemmän irti!

Opastettu kierros auttaa avaamaan nykytaiteen teemoja ja syventää näyttelykokemusta. Opastukset suunnitellaan kunkin ryhmän toiveiden mukaisesti. Koululaisryhmille on tarjolla useita opastusmuotoja.

Ryhmäkoko on 1–25 hlöä.
Kesto noin tunnin.
Tilaukset ma–pe klo 9–15
p.0294 500 500 tai varaukset@kansallisgalleria.fi.
Opastukset tulee tilata mieluiten viikkoa aiemmin.

Opastushinnat arkisin 70 e.
Sisäänpääsymaksut alle 18-vuotiaat koululaiset ja opiskelijat pääsevät ryhmän kanssa ilmaiseksi Kiasmaan. Sama pätee ryhmän kanssa tuleviin opettajiin sekä 18 vuotta täyttäneisiin toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoihin.
Opastuskielet ovat suomi, ruotsi, englanti, espanja ja venäjä.

Opastuksen peruminen veloituksetta viikkoa ennen opastusta p. 0294 500 500 (ma-pe 9-15). Perumattomista opastuksista veloitetaan normaalin opastuksen hinta.

Ilman opastusta tulevat ryhmät. Koululaisryhmän tulosta pyydetään ilmoittamaan opasvaraukseen myös silloin kun ryhmällä ei ole varattua opastuskierrosta. Ilmoitus edistää ryhmien sujuvaa liikkuvuutta näyttelysaleissa ja takaa ryhmien ja taideteosten turvallisuuden.

 

Tehdään itse Kiasman Pajassa!

Kouluryhmille Kiasman paja tarjoaa museokäyntejä, jossa nykytaiteeseen tutustutaan näyttelyssä käynnin ja pajassa työskentelyn kautta.

Seuraavat ala-aste- ja päiväkoti-ikäisille suunnatut pajat järjestetään 25.3.-28.5.2014.

Pajassa kootaan yhteistä äänimaisemaa arjen esineistä. Äänet nauhoitetaan nostalgiselle c-kasetille. Ryhmäkoko 15-30 henkilöä, pajat klo 10-12.
Ryhmät ovat täynnä.

Kiasman Pajan valikoimassa on myös tilattava koululaispaja esimerkiksi luokkaretkille tai koulun tapahtumapäivään.

Tilattava koululaispaja: Muodonmuutoksia

Työpajassa on tavoitteena muokata perusmuotoja yhteisesti valitun teeman kautta ja tuoda pelkistettyihin muotoihin eloa ja liikettä. Ryhmä valitsee yhteisen abstraktin teeman kuten ”välitunti”, jota käytetään lähtökohtana oman idean kehittelyssä. Työpajassa työskennellään taidegrafiikan painomenetelmää soveltaen.

Hinta: 100 euroa/15 henkilön ryhmä/tunti. Paja on mahdollista toteuttaa isompien ryhmien kanssa siten, että ohjaajia on useampia ja sama paja toistetaan useamman kerran aina 15 henkilön ryhmille kerrallaan. Kokonaishinta määräytyy toteutettavien pajojen määrän ja keston perusteella.
Suosituskesto yhdelle ryhmälle on 1,5 tuntia, jolloin paja maksaa 150 euroa/15 henkilön ryhmä. Paja on toteutettavissa myös lyhyempänä versiona tunnissa.

Tilattavan koululaispajan varaukset opasvarauksesta: varaukset@kansallisgalleria.fi tai 0294 500 500 (ma–pe klo 9–15).

Yleiset tiedustelut pajatoiminnasta museolehtori Tuija Rantala 050 521 2606, tuija.rantala@kiasma.fi.

Muista myös Kiasman muut työpajat.