Uusia teoksia kokoelmiin

Alfredo Jaar, Miljoona Suomen passia, 1995/2014. Kuva: Suoman Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Museolle myönnetään vuosittain määräraha kokoelmien kartuttamista varten. Vuonna 2014 määrärahan suuruus on 455.000 euroa. Sillä hankitaan noin 100 uutta teosta, riippuen hankittavien teosten hinnasta.

Ostojen lisäksi Kiasma tuottaa uusia teoksia näyttelyihin ja kokoelmiin. Tänä vuonna iso satsaus hankinnoissa on ollut Alfredo Jaarin Miljoona Suomen passia, joka tuotettiin osaksi Jaarin näyttelyä Kun runous ei riitä. Teos nähtiin ensimmäisen kerran ARS 95 –näyttelyssä, ja nyt se haluttiin tuottaa uudelleen Alfredo Jaarin retrospektiivistä näyttelyä varten, sekä pysyväksi osaksi Kiasman kokoelmia.

Vuoden 2014 aikana on lisäksi tähän mennessä hankittu muun muassa Perttu Saksan, Jari Silomäen ja Jorma Purasen valokuvia, sekä Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen, Mikko Kallion ja Anne-Karin Furunesin maalauksia. Madridin ARCO-messuilta hankittiin kokoelmiin Riiko Sakkisen ja Mia Hamarin teokset.

Kevään aikana Kiasma on ottanut vastaan kaksi taidehistoriallisesti merkittävää lahjoitusta. Museon kokoelmiin liitettiin viitasaarelaisen kuvataiteilija ja taidegraafikko Matti Waskilammen (1940 – 2013) maalauksia ja grafiikkaa, yhteensä 23 teosta. Taiteilija tuli tunnetuksi Kalevala-aiheisista grafiikan vedoksista sekä realistisella tyylillä toteutetuista yhteiskunnallisista ja kantaaottavista maalauksista, joissa esiintyvät nykyajan ja historian merkkihenkilöt.

Museo on ottanut vastaan Maria Kähösen (1939 – 2011) 32:n grafiikanvedoksen valikoiman, sekä grafiikan laattoja. Kokonaisuus kattaa taidegraafikon keskeisiä teoksia 1960-luvun tuotannosta 1990-luvulle saakka. Lahjoituksilla varmistetaan teosten säilyminen sekä yleisön mahdollisuus nähdä ja tutkia teoksia jatkossakin.

Päivitetty 5.5.2014