Kokoelmat

Jakob Dahlgren, Abstraktion ihmeellinen maailma, 2009. Kuva: Kansallisgalleria / Ella Tommila

Kiasma esittää ja kerää ajankohtaista nykytaidetta

Kiasman kokoelmissa on noin 8000 teosta, ja ne karttuvat noin 100 teoksen vuosivauhdilla. Kokoelmat ovat osa Kansallisgallerian kokoelmia ja ovat siten tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä. Nykytaiteen museo kerää ensisijaisesti suomalaisia ja lähialueiden nykytaiteen teoksia. Kiasma kartuttaa kokoelmiaan myös tuottamalla uusia teoksia.

Kiasman kokoelmiin kuuluu 1970-luvulla taiteellisen toimintansa aloittaneiden taiteilijoiden teoksia nykyhetkeen saakka. Kokoelmatoimintaan kuuluvat taidehankinnat, teostuotannot, taideteoslainat ja -talletukset sekä näyttely- ja julkaisutoiminta.

Miten Kiasman kokoelmat karttuvat?

Kiasman taidehankintoja käsittelee hankintalautakunta, jossa on Kiasman asiantuntijoita ja kaksi ulkopuolista taiteilijajäsentä. Päätökset hankinnoista tekee museonjohtaja kokoelmaintendentin esityksestä.

Hankintalautakunta seuraa aktiivisesti näyttelyitä ja taidekentän tapahtumia. Ostoja tehdään sekä gallerioista että suoraan taiteilijoilta. Mahdollisuuksien mukaan Kiasma myös tuottaa tai osatuottaa teoksia näyttelyihinsä, josta ne voivat päätyä museon kokoelmiin.

Ostojen lisäksi kokoelmaa kartuttavat lahjoitukset. Kiasman kokoelmien merkittävimpiä lahjoituskokonaisuuksia ovat Pentti Kourin keräämä ja opetusministeriön Kiasmalle lahjoittama Kouri-kokoelma, Porkkana-kokoelma, ja Kalervo Palsan teokset, jotka museolle lahjoitti Maj-Lis Pitkänen.