Kokoelmat

Jakob Dahlgren, Abstraktion ihmeellinen maailma, 2009.

Kiasma esittää ja kerää ajankohtaista nykytaidetta. Kokoelmissa on noin 8600 teosta, ja ne karttuvat noin 150 teoksen vuosivauhdilla. Nykytaiteen museo kerää ensisijaisesti suomalaisia ja lähialueiden nykytaiteen teoksia. Kiasma kartuttaa kokoelmiaan myös tuottamalla uusia teoksia.

Miten Kiasman kokoelmat karttuvat?

Kiasman taidehankintoja käsittelee hankintalautakunta, jossa on Kiasman asiantuntijoita ja kaksi ulkopuolista taiteilijajäsentä. Päätökset hankinnoista tekee museonjohtaja kokoelmaintendentin esityksestä. Hankintalautakunta seuraa aktiivisesti näyttelyitä ja taidekentän tapahtumia. Ostoja tehdään sekä gallerioista että suoraan taiteilijoilta. Mahdollisuuksien rajoissa Kiasma myös tuottaa tai osatuottaa teoksia näyttelyihinsä, josta ne voivat päätyä museon kokoelmiin.

Ostojen lisäksi kokoelmaa kartuttavat lahjoitukset. Kiasman kokoelmien merkittävimpiä lahjoituskokonaisuuksia ovat Porkkana-kokoelma, Pentti Kourin keräämä ja Opetusministeriön Kiasmalle lahjoittama Kouri-kokoelma ja Kalervo Palsan teokset, jotka museolle lahjoitti Maj-Lis Pitkänen.