Kuva: Paula Tella

Toisissa tiloissa: Parkkitalo

Jos olisin auto...

Parkkitalo on esitys, joka tapahtuu nimensä mukaisesti autoille varatussa maanalaisessa tilassa aivan Helsingin keskustassa. Välitila johon normaalisti tullaan vain sieltä poistumista varten, muuttuu yhteisen tutkimusmatkan kohteeksi. Parkkitalo on tila käyttäjiensä autoille, ei heille itselleen. Mitä tapahtuu, jos autot korvataan henkilöillä? Mitä jos kiire ulos tilasta korvataan tilassa tapahtuvalla rauhallisella viipyilyllä? Mitä itsestämme tulee silloin esiin ja kuinka muuttuu suhteemme toinen toisiimme?

Toisissa tiloissa - ryhmän esitysten aiheena on kollektiivinen muodonmuutos. Tällä kertaa muodonmuutoksen aiheena ovat henkilöautot. Sen sijaan että etukäteen ihailisimme tai vihaisimme noita maailmamme kansoittavia otuksia, lähdemme liikkeelle tosiasioiden tunnustamisesta: nyky-ihminen on autoileva olento. Parkkitalon tarkoitus on saada tuo olento – autohenkilö – esiin sen omin ehdoin ja kertomaan meille viisaus jota se kuljettaa mukanaan.

Esitys kestää noin 1,5 tuntia ja se koostuu seuraavista vaiheista:

Kokoonpanolinja: kokoontuminen ja ohjeistus parkkitalon ulkopuolella
Pysäköinti: siirtyminen parkkitaloon ja autohenkilöksi muuttuminen
Odotus:
parkkitalon tarkastelu auton näkökulmasta
Ajanviete:
muunnelmia autohenkilönä olemisesta
Autonäyttely:
paluu ihmiseksi. Videon katselu. Videossa Toisissa tiloissa ryhmän jäsenet haastavat autot juoksukilpaan.

Esityksen aikana yleisö kävelee, seisoo tai istuu yhdessä saamiensa yksinkertaisten ohjeiden mukaisesti. Esitys soveltuu kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Esitykseen ei sisälly pakokaasua, kovaäänisiä efektejä eikä häikäiseviä valoja.

Esitykseen on hyvä varata mukaan lämmintä vaatetta, sillä maan alla saattaa olla vilpoista. Myös mukavat kävely- tai lenkkikengät ovat suositeltavat.

HUOM! Esitys soveltuu yli 10-vuotiaille.

Suunnittelu & toteutus: Toisissa tiloissa
Valosuunnittelu: Janne Björklöf
Äänisuunnittelu: Johannes Vartola