Kuva: Juha Rouhikoski

LUX Helsinki 2014

International Light Art Symposium ”Invisible Light”

Kaikille avoimessa kansainvälisessä valotaidesymposiumissa puhujina kuullaan valotaiteilijoita ja tutkijoita Suomesta sekä ulkomailta. Symposium keskittyy valon keinoin luotuihin taideteoksiin sekä valon havainnointiin, kokemiseen ja näkemiseen. Miten nähdä puhdasta valoa ilman heijastavavia objekteja? Miten esittää pelkkää valoa taideteoksena? Kuinka valoa ja valoteoksia tulisi tarkastella ja kokea?

Taiteilija, Kölnin mediataiteen akatemian professori Mischa Kuball Saksasta kertoo taiteellisesta työskentelystään valon parissa. Mitkä ovat valon mahdollisuudet osallistaa ja kommunikoida? Mitä on valon politiikka? Valotaiteeseen, arkkitehtuuriin ja muotoiluun keskittynyt kuraattori Bettina Catler-Pelz Saksasta pohtii valotaiteen roolia nykytaiteen kentällä erilaisten valofestivaalien näkökulmasta.


Indianan yliopiston nyky- ja modernin taiteen apulaisprofessori Dawna Schuld Yhdysvalloista tarkastelee Kaliforniassa syntyneen Light & Space -taiteen lähtökohtia sekä valon keinoin luotuja, aisteja ehdollistavia teoksia. Schuldin erityisalueena on minimalismi ja installaatiotaide.

Valotaiteilija, tohtoriopiskelija Juha Rouhikoski Kuvataideakatemiasta tarkastelee puhtaan valon esittämisen sekä sen havainnoinnin haasteita valotaiteen kentällä. Taiteilija, lehtori Harald Arnkil Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta demonstroi näkemisen ja havainnoinnin kontekstisidonnaisuudesta sekä suhteellisuudesta.

Symposiumin avaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun professori, Lux Helsingin taiteellinen johtaja Markku Uimonen. Moderaattorina toimii taiteilija, taiteellisen tutkimuksen professori Jan Kaila Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta.

Symposium on osa Kuvataideakatemiassa tohtorikoulutettavan valotaiteilija Juha Rouhikosken jatko-opintoja.Tapahtuma on osa LUX Helsinki valotaidefestivaalia, jonka taiteilijat on mahdollista tavata illan aikana.

Tapahtuman järjestää Juha Rouhikoski yhdessä LUX Helsingin, Kiasman ja Kuvataideakatemian kanssa.

Tapahtuman yhteydessä Kiasman seminaarihuone toimii sideshow-tilana, jossa on mahdollista tutustua valon näkemiseen ja kokemiseen uusilla tavoilla. Esillä ovat Juho Itkosen Hallucination Machine ja Juha Rouhikosken Color Sensing -koe.

Tapahtuman kieli on englanti.