Kuva: Paulo Pereira

Tero Nauha

Life in Bytom

Kymmenosainen esitys pohjautuu Tero Nauhan puolalaisesta Bytomin kaupungista vuoden 2012 aikana keräämiin materiaaleihin. Esitys käy läpi entisen kaivoskaupungin nopeaa rakennemuutosta ja sen nykyelämää suhteessa taiteilijan omaan elämänkertaan.

Bytom on osa useamman pienemmän kaupungin rypästä, jonka keskuksena on Katowice, ja on osa tunnettua kaivosaluetta Puolassa. Bytomin kaivoksista vain yksi on enää toiminnassa, kun vielä kaksikymmentä vuotta sitten kaivoksia oli vielä seitsemän. Kaivostoiminta on taloudellisten muutosten, kuten yksityistämisen myötä lähes tyrehtynyt, ja sen seurauksena Bytomissa on korkea työttömyysaste ja suuri joukko sosiaalisia ongelmia. Bytom on esimerkkitapaus siitä mitä uusliberaalit muutostoimenpiteet saavat aikaan entisissä itä-blokin maissa, ja Euroopassa yleensä.

Teos on osa Nauhan väitöstutkimusta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.


Torstaina 13.2. esityksen jälkeen Tero Nauha ja Akseli Virtanen keskustelevat esityksestä ja taiteesta yhteiskunnallisten asioiden välittäjänä.

Konsepti ja esitys: Tero Nauha
Käännös: Karolina Kucia
Avustajat: Radosław ‘Radek’ Ćwięląg and Marek Pluciennik
Tuotantotuki: Promotion Centre for Audiovisual Culture, Frame Visual Art Finland, Theatre Academy of the University of the Arts, Live Art Development Agency, London, TAhTO – doctoral programme in artistic research, University of the Arts Helsinki.