KIASMA
Kiasma-lehti | Kiasma Magazine
Kiasma-lehti 52 | Kiasma Magazine 52
Nro 52 Vol 15

Hersyviä oivalluksia

"Piirustukseni ovat mustavalkoisia, mutta huumorini kukkii kaikissa väreissä."

Romanialainen taiteilija Dan Perjovschi tunnetaan piirustusinstallaatioistaan, joiden aiheena ovat niin taidemaailman kuin päivän politiikan tapahtumat. Hän piirtää tussilla tai liidulla suoraan näyttelytilan seiniin, lattiaan tai ikkunoihin. Lukuisista yksittäisistä piirustuksista koostuvat kokonaisuudet sisältävät huumoria, satiiria ja ironiaa, hersyvän spontaaneja oivalluksia. Hyvinkin pelkistyneessä muodossa toteutetussa kuvassa tiivistyy iskevästi moni ajan ilmiö: Perjovschilla on kyky osua naulan kantaan.

Perjovschin kantaaottavan taiteen juuret ovat hänen kotimaan lähihistorian yhteiskunnallisissa muutoksissa. Hän aloitti piirtämisen 1990-luvun alussa tekemällä poliittisia karikatyyrejä romanialaisiin oppositiolehtiin. Vuosien mittaan Perjovschille on kertynyt kokonainen arkisto kuva-aiheita, joita hän kierrättää näyttelystä toiseen. Niiden joukkoon hän sijoittaa kulloistakin näyttelypaikkaa ja ajankohtaisia tapahtumia kommentoivia kuvia.

Kiasman näyttely on ahkerasti maailman museoita ja näyttelyitä kiertävän Dan Perjovschin ensiesiintyminen Suomessa. Perjovschi on syntynyt vuonna 1961 Sibiussa, Romaniassa. Hän asuu ja työskentelee Bukarestissa.

Jari-Pekka Vanhala

Dan Perjovschi
8.2.–1.9.2013, Studio K