KIASMA
Kiasma-lehti | Kiasma Magazine
Kiasma-lehti 50 | Kiasma Magazine 50
Nro 50 Vol 15

Design ja nykytaide kohtaavat kesällä Kiasmassa

Luovuus, ilmaisun vapaus, käyttäjälähtöisyys, tuotekehittelyn vaatimukset sekä erilaiset tarkasteluympäristöt kuuluvat sekä designiin että nykytaiteeseen. Camouflage-näyttely rakentaa yhteyksiä juuri näiden alueiden välille.

Näyttelyssä olennaista on nykytaiteen ja designin vuoropuhelu sekä näiden alojen rajojen sekoittuminen keskenään. Camouflage toimii metaforana kahden alueen limittymisestä. Näyttelyyn kutsutaan noin 15 taiteilijaa, suunnittelijaa ja kollektiivia Suomesta ja muista maista.

Camouflage-kuviossa hahmot naamioituvat näkymättömiksi sulautumalla ympäristöönsä. Käsite yhdistetään usein sotapukujen kuviointeihin, mutta sillä on yhteys myös kuvataiteeseen. Nykytaiteessa camouflage näkyy silmän huijaamisessa ja kätkevässä paljastamisessa.

Designia ja nykytaidetta yhdistävät ja erottavat visuaalisuus, nokkeluus, kriittisyys, konseptualisointi, kestävyys, kaupallisuus ja tuotteistaminen. Nämä kaksi visuaalisen kulttuurin alaa ovat kohdanneet rinnakkain niin näyttelyissä, taidelehdissä, verkkosovelluksissa kuin huutokaupoissa ja taidemessuillakin. Camouflageen osallistuu tekijöitä, jotka kokevat mielekkäänä koulutuksensa ja ammattikuvansa kautta esiintyä sekä nykytaiteen että designin alueilla.

Leevi Haapala

Camouflage 15.6.-7.10.2012
Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmistoa.