Tulossa

Musiikista kiittäen!

Ruotsalaisyhtye ABBA:n samannimistä laulua siteeraavan Thank You for the Music -näyttelyn taiteilijat osoittavat teoksillaan kunnioitustaan teini-iän idolejaan kohtaan tai parodioivat popmusiikin megatähtiä humoristisessa hengessä.

Näyttely tarkastelee nykykuvataiteen ja populaarimusiikin välistä rajankäyntiä. Teoksissa musiikki on vahvasti läsnä joko temaattisena innoittajana tai teosten visuaalista ulkoasua tukevana tai haastavana ääniraitana. Toistuva aihe on myös musiikin kokemisen tuottama mielihyvä, joka ilmenee joko yksilöllisenä tai yhteisöllisenä kokemuksena, usein myös varsin intohimoisena suhtautumisena musiikkia tai sen esittäjää kohtaan.

Omakohtainen kokemus musiikista nousee pintaan monessa teoksessa: Petri Ala-Maunus purkaa teoksessaan nuoruudenhaavettaan rocktähden urasta. Brittitaiteilija Graham Dolphin replikoi veistoksissaan popja rocktähtien kunniaksi pystytettyjä epävirallisia muistomerkkejä, joiden äärelle fanit kokoontuvat kunnioittamaan edesmenneitä idolejaan. Puolalainen Katarzyna Kozyra imitoi musiikkivideoiden naiskuvaa. Saksalainen Susanne Bürner puolestaan kääntää kameran kohti idoliaan palvovaa yleisöä, jonka kollektiivinen joukkohurmos estottomuudessaan samalla sekä ihastuttaa että pelottaa.

Näyttelyssä on mukana sekä ulkomaisilta että kotimaisia taiteilijoita, edellä mainittujen lisäksi mm. Adel Abidin, David Blandy, Rauha Mäkilä, Kalle Nieminen, Anneli Nygren, Pink Twins ja Bojan Sarcevic. Mukana on myös useita teoksia Kiasman omista kokoelmista.

Kati Kivinen
Thank You for the Music 27.1.-17.6.2012