Tulossa

Fantastisia ja realistisia maailmoja

Suomalainen nykysarjakuva on puhjennut ennennäkemättömään kukoistukseen ja kohonnut suorastaan maailmanmaineeseen viimeisen viiden vuoden aikana.

Kiasman sarjakuvanäyttelyyn on kutsuttu joukko suomalaisen sarjakuvan parhaita tekijöitä, jotka ovat tuotannossaan keskittyneet visuaalisen ja kerronnallisen maailman luomiseen. Näyttely lähtee liikkeelle albumisarjakuvasta, mutta kukin taiteilija on löytänyt oman tapansa esittää sarjakuva kolmiulotteisesti, tai tuoda sarjakuvan maailma, tai tekemiseen liittyvä prosessi näyttelykontekstiin.

Näyttelyn taiteilijat käsittelevät teoksissaan sarjakuvakerronnan olemusta ja kerronnallisuuden eri tapoja ja muotoja. Sisällöllisesti erilaisia tekijöitä yhdistää jännite arkitodellisuuden ja eräänlaisen surrealismin välillä. Monet kertovat omannäköistä tarinaa, ja luovat eräänlaista omaelämänkerrallista fiktiota.

Moni suomalainen nykysarjakuvan tekijä on tehnyt läpimurron Ranskassa, mutta on varsin tuntematon kotimaassaan. Suomi tunnetaan siis taidesarjakuvan maana, muualla. Tuleva näyttely olkoon siis yksi keino lisätä suomalaisen nykysarjanykysarjakuvan tunnettuutta, kohottaa sarjakuvan profiilia, ja myös näyttää mitä kaikkea nykysarjakuva visuaalisena ilmaisukeinona voi olla.

Näyttelyn kuraattorit ovat sarjakuvatoimittajat Ville Hänninen ja Harri Römpötti, sekä Kiasman intendentti Arja Miller. Näyttelyn taiteilijoita esittelevä Liken kustantama kirja Päin näköä on myynnissä jo nyt.

Arja Miller
sarjakuvanäyttely 9.3.-9.9.2012