Nigerian kauniimpi puoli

Nigerialaistaiteilija J.D. ’Okhai Ojeikere on ikuistanut Nigerian kauneuden hetkiä 60 vuoden ajan. Moments of Beauty -kokonaisuus on itsenäinen osa ARS 11 -näyttelyä.

J.D. ’Okhai Ojeikere (s. 1930) on dokumentoinut Nigerian historian merkkihetkiä intohimoisesti ja tarkkanäköisesti. Hän on uransa alusta asti käsitellyt erityisesti niitä yhteiskunnallisia, poliittisia ja kulttuurisia muutoksia, jotka ovat liittyneet Nigerian itsenäistymiseen siirtomaavallan alta. Muodollisissa tutkimuksissaan, dokumentaarisessa työssään ja kaupallisessa toiminnassaan hän on vanginnut Nigeriassa euforian ja epävarmuuden oloissa vallinneen ainutlaatuisen ilmapiirin ja eloisuuden. 1950-luvun alusta lähtien toiminut Ojeikere on oman sukupolvensa eturivin taiteilija. Hän on omistautunut kuvantekemiselle, maansa historialle sekä valokuvan mahdollisuuksille taiteen välineenä.

Lagosin nykytaiteen keskus (CCA Lagos) esittää J.D. ’Okhai Ojeikeren uraauurtavan retrospektiivisen näyttelyn Hetkien kauneus osana ARS 11 -näyttelyä. Kokonaisuuden ovat Kiasman kutsumina koonneet Lagosin nykytaiteen keskuksen johtaja Bisi Silva ja suomalaiskuraattori Aura Seikkula. Avustavana kuraattorina on toiminut Antawan I. Byrd.

Teokset kertovat siitä, mitä taiteilija kutsuu ”kauneuden hetkiksi”. Hän viittaa siirtomaavallan loppumisen ja itsenäisyyden synnyttämään riemuntunteeseen nigerialaisessa elämänmenossa. Näyttely kartoittaa Ojeikeren työtä niin kaupallisena kuin dokumenttivalokuvaajana sekä kuvataiteilijana.

Yli 150 valokuvaa sisältävä kokonaisuus todistaa Ojeikeren tuotannon laajuudesta ja syvyydestä, ja se koskettaa monia elämän eri alueita kuten arkkitehtuuria, koulutusta, muotia, jokapäiväistä elämää ja erilaisia juhlia. Hetkien kauneus luo perusteellisen ja kriittisen katsauksen taiteilijan tuotantoon, josta on muodostunut ainutlaatuinen arkisto, antropologinen, etnografinen ja taiteellinen kansallisaarre.

Vuonna 2007 perustettu Lagosin nykytaiteen keskus (Centre for Contemporary Art, CCA) on itsenäinen kuvataiteen toimija. Se pitää yllä galleriaa, ja sillä on yksi maanosan suurimpia kuvataiteeseen erikoistuneita kirjastoja. CCA Lagos tarjoaa foorumin nykytaiteen ja visuaalisen kulttuurin kehittämiselle, esittämiselle ja siitä keskustelemiselle.

Antawan I. Byrd