Kymmenen ajatusta Afrikasta

Kiasman ARS 11 -näyttelyssä on hyvä hetki tarkastaa Afrikan nykytaidetta ja kulttuuria koskevat ajatukset. Mutta mitä muuta Afrikassa tapahtuu?

1.

Miljardin ihmisen maanosa. Afrikka kattaa 23 prosenttia maapallon maapinta-alasta. Jos Afrikka olisi yksi maa, se olisi taloudeltaan maailman kymmenenneksi suurin. Maailman väestöstä joka kuudes on afrikkalainen.

2.

Afrikan talous seuraa Kiinaa. Jos me olemme unohtaneet Afrikan, Aasia ja Kiina eivät sitä ole unohtaneet. Afrikan talouden kehitys on alkanut seurata Kiinaa, ei Eurooppaa.

3.

Investointien kolmas aalto. Kolonialismin aikana tehtiin tiet ja rautatiet viemään raaka-aineet satamiin. Kylmän sodan aikana kilpailtiin Afrikan maiden sieluista. Nyt on menossa investointien kolmas aalto, jossa Kiina ja Aasia ovat keskeisiä.

4.

Afrikkaan on monta ovea. Euroopan taloussuhteet Afrikkaan muodostuivat siirtomaa-aikana. Kun sanomme sanan Afrikka, alamme helposti ajatella kehittyneintä Etelä-Afrikkaa. 54 Afrikan maan joukossa on monia sisääntulokulmia.

5.

Afrikan Unioni on todellinen toimija. Vielä ei olla yhteisvaluutta afrossa eikä passi- ja viisumivapaudessa, mutta integraatio etenee. Afrikan Unioni on ollut ensimmäisenä lähettämässä rauhanturvaajia vaikeimmille kriisialueille, Darfuriin ja Somaliaan.

6.

Hyvä hallinto tarkoittaa hyvää taloutta. Öljyntuottajamaita lukuun ottamatta hyvä hallinto, demokratia ja talouskasvu kulkevat myös Afrikassa käsi kädessä. Huonosti hallitut, korruptoituneet maat karkottavat taloudellista toimeliaisuutta.

7.

Arvojen maanosa. Kolmannes afrikkalaisista on kristittyjä. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kautta leviää islam. Suuret maailmanuskonnot kohtaavat. Kirkot ja moskeijat ovat kylissä ja kaupungeissa vierekkäin. Afrikkalaiseen islamiin on aina kuulunut suvaitsevaisuus.

8.

Kestävän kehityksen tiellä. Kasvihuonekaasupäästöistä Afrikka tuottaa vain neljä prosenttia. Samaan aikaan aavikoitunut alue laajenee ja ilmastonmuutos vaikuttaa sateisiin ja tulviin. Köyhät kärsivät muutoksesta eniten. Afrikassa tarvitaan kestävää kehitystä.

9.

Nuori ja urbaani maanosa. Koko maailman väestönkasvusta on Afrikassa kolmannes vuoteen 2030. Trendi taittuu hitaasti. Afrikka on nuorten manner, jossa tarvitaan paljon koulutusta.

10.

Afrikka on puhelimessa. Merikaapelien kautta tietoliikenneyhteydet paranevat. Matkapuhelinten käyttö maailmassa kasvaa nyt nopeiten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Tiedonvälityksen ansiosta vanhat auktoriteetit murtuvat. Paine kansalaisoikeuksiin ja demokratiaan kasvaa.

Pekka Haavisto

Kirjoittaja on kansanedustaja ja työskennellyt YK:n ja EU:n tehtävissä Afrikan rauhanprosesseissa. Hän on myös Kiasman ARS-valtuuskunnan jäsen.