KIASMA
Kiasma-lehti | Kiasma Magazine
Kiasma-lehti 47 | Kiasma Magazine 47
Nro 47 Vol 13

Näkökulma: Nykytaiteen soturi

"Puuttuminen ajankohtaisiin sosiaalisiin ja poliittisiin kysymyksiin on monen nykytaiteilijan tapa työskennellä.."

HENKILÖKOHTAISESTA kokemuksesta syntyvä teos voi puhuttaa myös julkisella tasolla. Virolaisen Kristina Normanin teos After-War (2009) on hyvä esimerkki. Sen lähtökohtana on Pronssisotilas-veistos, jonka Viron hallitus päätti vuonna 2007 siirtää pois Tallinnan keskustan alkuperäiseltä paikaltaan. Päätös sai aikaiseksi mellakoita Tallinnan kaduilla.

PRONSSISOTILAS-MONUMENTTI pystytettiin vuonna 1947 toisessa maailmansodassa kaatuneiden punaisen armeijan sotilaiden muistoksi. Se merkitsee virolaisille ja maan venäjänkielisille eri asioita. Useammille virolaisille se on muistutus Neuvostoliiton, alistamisen ja joukkosiirtojen ajasta, kun taas venäjänkielisille se edustaa voittoa natseista.

KULLATUSTA KIPSIVEISTOKSESTA ja dokumentaarisista video- ja valokuvamateriaaleista koostuvassa After-War -installaatiossa Norman kuvaa patsaaseen liittyvää konfliktia, rituaaleja ja merkityksiä. Niiden kautta peilautuvat myös kysymykset maan historiasta ja nykyisyydestä sekä erilaisista kulttuureista.

NORMAN KERTOO, että hänen on ollut aina vaikea sijoittaa itseään joko virolaiseen tai venäläiseen kulttuuriin. Hän näkee oman identiteettinsä sijaitsevan niiden välissä. Todellisuudessa kulttuurien vuorovaikutus ja sekoittuminen luo uusia kulttuureja ja identiteettejä eikä paluuta
lähtökulttuuriin aina ole.

TEOKSELLAAN JA KIRJOITUKSILLAAN Norman tuo esille patsaskiistan taustalla vaikuttavia yhteiskunnallisia ongelmia, joista yksi on taiteilijan mukaan venäjänkielisen vähemmistön asema ja oikeudet ja erityisesti se, ettei kaikista pysyvästi Virossa asuvista tullut maan kansalaisia maan itsenäistyttyä toisen kerran 1991.

PUUTTUMINEN AJANKOHTAISIIN sosiaalisiin ja poliittisiin kysymyksiin on monen nykytaiteilijan tapa työskennellä. Teoksissa ei välttämättä esitetä ratkaisuja vaan pikemminkin tehdään ilmiöt taiteen kautta näkyväksi. Yksittäiset ja paikalliset aiheet heijastelevat usein laajempia kysymyksiä.

AFTER-WAR -TEOKSEN kautta voi miettiä globaaliin muuttoliikkeen seurauksena syntyneitä tilanteita, joissa sellaiset käsitteet kuten kansallisvaltio, kansallisuus tai alkuperäisyys ovat uudelleen arvioinnin kohteina. Miten elää monikulttuurisessa yhteiskunnassa? Kenellä on oikeus kansalaisuuteen? Kuinka etnisyys määrittelee kansalaisuutta tai kulttuuria?

Pirkko Siitari, museonjohtaja

Normanin teos After-War on esillä 8.10.2010-6.2.2011 Kiasman toisessa kerroksessa.