Ars Fennica jaetaan 18. kerran

Maamme merkittävimmän, 34 000 euron arvoisen kuvataidepalkinnon saajaksi ovat ehdolla tänä vuonna taidemaalari Markus Konttinen, kuvanveistäjä Anne Koskinen, valokuvataiteilija Jorma Puranen sekä kuvataiteilijat Jaakko Niemelä ja Charles Sandison. Ehdokkaiden yhteisnäyttely on esillä Kiasmassa.

Ehdokasvalinnat ovat suorittaneet Svenska Kulturfondenin johtaja Berndt Arell, kuvanveistäjä Matti Peltokangas, taidemaalari Elina Merenmies ja toimitusjohtaja Leena Niemistö. Voittajan valitsee kansainvälinen kuvataiteen asiantuntija, britti-kuraattori David Elliott, joka on johtanut mm. Tukholman Moderna Museetia, Tokion Mori-museota sekä Istanbul Modern -museota ja toimii Sydneyn biennaalin taiteellisena johtajana.

Ars Fennica 2010 -palkinnon saaja julkistetaan 25. marraskuuta. Samana päivänä julkistetaan myös Kiasman näyttelyssä toteutetun yleisöäänestyksen voittaja.

Kysyimme finalisteilta, mitä syksy tuo tullessaan ja mitä heillä on suunnitteilla Ars Fennican jälkeen?

Markus Konttinen: Ars Fennican jälkeiset työsuunnitelmani liittyvät ajankäyttöön ja jakautuvat taiteelliseen työhön, työskentelyyn vapaan taiteen opetuksen parissa sekä henkilökohtaiseen perhe-elämään. Kohtaan näillä alueilla usein asioita ja ihmisiä, jotka johdattavat ajattelemaan uudella ja eri tavalla. Taiteen suhteen en koe tärkeänä määritellä teemoja tai metodeja, joiden kautta lähestyn seuraavaa näyttelyäni tai muuta julkista esiintuloa. Taide onminusta kiinnittynyt lähtökohdiltaan niin moniin tärkeisiin alustoihin, että ne avautuvat tekijälleenkin vasta paljon myöhemmin.

Anne Koskinen: Kun Ars Fennica täyttää 20 vuotta, myös galleriani Galerie Werner Klein Saksan Kölnissä juhlistaa 10-vuotista toimintaansa juhlanäyttelyin, johon osallistun. Myös 100-vuotias Suomen Kuvanveistäjäliitto juhlii ja on kutsunut näyttelyni Galleria Sculptoriin marraskuussa. Vaikka työ ja luonto pitävät maalla asuvan aina toimeliaana, on löydettävä kiireetöntä aikaa projekteille. Työhuoneellaan työskentelevä taiteilija on tavallaan oman henkilökohtaisen taidekoulunsa ainoa opiskelija, eikä tuosta koulusta valmistu koskaan, kun mieli on kokeilunhaluinen. Teosten tekniikatkin vaihtelevat teoksesta toiseen.

Jaakko Niemelä: Minulla on syys-lokakuussa näyttely Prosessi – valoteoksia ja valaistussuunnitelmia vaimoni Helena Hietasen kanssa Jyväskylän Taidemuseossa. Esittelemme siellä julkisiin tiloihin toteuttamiamme teoksia ja kilpailuehdotuksia. Teemme myös jatkosuunnitelmaa Mäntyniemen presidentin virka-asunnon taideteokseksi, minkä kilpailun voitimme viime keväänä. Kiasman Ars Fennica -näyttelyn jälkeen minulla on tulossa yksityisnäyttely Galleri Andersson-Sandstömiin Tukholmaan tammikuussa 2011.

Jorma Puranen: Edessä on vielä kolme näyttelyä ennen Ars Fennicaa. Ensin on yksityisnäyttelyn toteuttaminen Espoon EMMAssa, sen jälkeen osallistuminen ryhmänäyttelyyn Daegu Biennaalissa Koreassa sekä Carnegie Art Award -näyttelyyn Helsingin Taidehallissa. Vietän keväällä 2011 pari kuukautta Pariisissa keräten aineistoa sikäläisissä museoissa ja kokoelmissa uutta projektia varten. Jatkan myös muotokuvamaalausten kuvaamista Sinebrychoffin Taidemuseossa, jossa niistä kootaan laaja yksityisnäyttely syys-joulukuussa 2011.

Charles Sandison: Kesä oli lyhyt ja syksystä on tulossa kiireinen. Yritän nyt löytää yhteistä aikaa perheen kanssa. Seuraava yksityisnäyttelyni alkaa Bostonissa lokakuussa viikko ennen Kiasman avajaisia, joten lennän edestakaisin Tampereen, Bostonin ja Helsingin väliä kuun vaihteessa. Teokset on jo pakattu ja toivon vain, että oikeat teokset tulevat oikeisiin museoihin. Marraskuussa toteutan ison ulkoprojisoinnin Ranskaan Le Mansiin sekä Avignoniin, Paavien palatsiin. Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 käynnistyessä pysyvä teokseni pystytetään Turun vanhan kirjaston pääsisäänkäynnin eteen. Helmikuun alussa on vuorossa yksityisnäyttely Yvon Lambertilla New Yorkissa ja maaliskuussa käynnistyvä Singaporen Biennaali on jo tilannut minulta teoksen, samoin Coloradon Taidemuseo. Edessä on siis todella isoja haasteita.

Merja Kukkonen

Ars Fennica -näyttely on esillä 12.12. saakka Kiasman neljännessä kerroksessa.